Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
This Aug. 20, 2019, image shows the coal stockpile at the Navajo Generating Station near Page, Ariz. Before the end of the year, the power plant near the Arizona-Utah border will close and others in the region are on track to shut down or reduce their output in the next few years. (AP Photo/Susan Montoya Bryan) RPSB110 Bild: Susan Montoya Bryan

Klimatdebatten – oro, förnuft, hopp

Stefan Edman: Jag vet att flertalet av oss vill höra sanningen om läget, både det beska allvaret och ifall det finns goda trender att hoppas på och engagera sig för.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Sture Boström

LÄS MER: Miljöfrågan är en civilisationskris

Tack för din replik Sture! Klimatförändringarna är allvarliga, därom är vi ense. Det vi träter om är sättet att beskriva den och skapa förståelse och engagemang. Du skriver att jag ”plockar russin ur kakan och lämnar resten”. Och fortsätter: ”Vi människor är som vi är, vi föredrar sötgodis framför beskpiller. De förra säljer bättre än de senare”.

LÄS MER: Klimatkrisen är ingen miljöfråga

Det är ju befängt – och snudd på fräckt! Jag vet att flertalet av oss vill höra sanningen om läget, både det beska allvaret och ifall det finns goda trender att hoppas på och engagera sig för. Jag tror inte alls att vi människor bara vill ha ”sötgodis”, det säljer inte heller bättre i debatten. Problemet med mycket av den svenska mediediskussionen om klimatet – med viktiga undantag – är att den är så ensidigt svartsynt och ibland rymmer påståenden som inte har sin grund i vetenskapen och IPCC:s rapporter. Om man till exempel påstår – inte du – att havsnivån kan växa sig många meter högre till år 2100 jämfört med idag gynnar det bara klimatskeptikerna; de kan fortsätta påstå att alltihop är överdrivet.

LÄS MER: Det går att larma om miljön och ändå hoppas!

Jag har i böcker och föreläsningar larmat strängt om behovet av kraftfulla åtgärder och en samhällsomställning. Nu senast i min krönika i Bohusläningen i fredags om Kina som förbränner mer kol än alla andra länder tillsammans. Men jag lyfter också – när det är sakligt möjligt - fram goda nyheter. Information som ofta bara förunnas små blygsamma notiser. Som till exempel att hälften av alla kolgruvor stängts i USA sedan 2008 och att fossilekonomin där nu blir alltmer olönsam. Russin? Jo, men alltid tillsammans med beska piller.

LÄS MER: Miljöhistorien lär oss att även klimatkrisen bör kunna lösas

”Myrsteg blev till jättekliv” skriver du och raljerar över min beskrivning av de reella framsteg som uppnåtts. Är FN:s Montrealprotokoll från 1987 ett myrsteg? Det globala avtal som knappast någon vågade hoppas på men som nu räddar mänskligheten från växande ozonhål och framtida UV-död. Enligt FN-chefen Kofi Annan ”det kanske mest lyckade internationella avtalet någonsin”.

LÄS MER: Det är miljöaktivismen som skapar grön teknik

Är EU:s beslut om avsvavling av olja ett myrsteg? Du deltog men tycks ändå ha glömt de upprörda debatterna, böckerna och manifestationerna mot försurningen. 1981 kom tyska Der Spiegels sensationella temanummer om den befarade skogsdöden som oroade så många. Svenska medier hängde på. Det var ett folkligt engagemang som successivt ledde till politiska och tekniska åtgärder som minskade nedfallet av skadliga luftföroreningar över Europas mark och vatten. Med 90 procent!

LÄS MER: Greta väcker oss ur vår tillväxtfixerade tillvaro

Mänsklighetens samlade kreativitet har lett till sådant vi inte trodde var möjligt, till exempel att korsa Atlanten i flygplan, sa den svenska klimatforskaren Nina Kirchner nyligen. Därför kan vi hejda klimatkrisen! Jag citerade henne i min replik. Men du feltolkade hennes metafor och trodde att det handlar om att hylla den första flygaren som en hjälte (”vi behöver inte fler hjältar”).

LÄS MER: Så mycket positivt händer i klimatfrågan

Sture, blir du provocerad och rentav bekymrad för att jag inte bara larmar utan dessutom visar på i sak hoppfulla resultat? Det verkar så! Men jag ser mig själv som realist i klimatdebatten och vill därför ge mina läsare en helhetsbild.

Stefan Edman