Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Isarna smälter. Här ser vi ett isberg utanför Grönlands kust.  Bild: Magnus Kristensen
Isarna smälter. Här ser vi ett isberg utanför Grönlands kust. Bild: Magnus Kristensen

Klimatförändringen pågår och kommer att fortsätta

Människan har tyvärr för länge sedan glömt att jorden gavs till henne att bruka, inte förbruka.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Stefan Edman

LÄS MER: Klimatdebatten – oro, förnuft, hopp

Tack Stefan för din senaste replik i vårt ”klimatdialog” i Bohusläningen. Jag skall genast besvara din fråga om jag blir provocerad av din optimism. Nej, det blir jag inte. Fortsätt gärna peka på russinen i klimatkakan. De behövs för att orka ta till sig kakan som helhet. Du har genom alla dina välskrivna, naturlyriska böcker skaffat dig en välförtjänt plattform – större än min. Men med en större plattform följer också ett större ansvar för vad man säger och skriver.

LÄS MER: Så mycket positivt händer i klimatfrågan

Du citerar med förnöjsamhet Nina Kirchners utrop ”Därför kan vi hejda klimatkrisen!” Ordet hejda står enligt Svenska Akademins ordlista för Stoppa/Förhindra. Detta är tyvärr inte sant. Man måste väga sina ord. Klimatförändringen pågår redan, och kommer att göra så även när våra barnbarns barn blir gamla. Om detta är alla seriösa klimatforskare eniga.

LÄS MER: Greta väcker oss ur vår tillväxtfixerade tillvaro

Du beskriver klimatdiskussionen i media som en ”dystopi och ensidigt svartsynt” och exemplifierar med den orimliga tanken att ”havsnivån skulle kunna växa med flera meter under detta århundrade”. Jo Stefan, det är kanske möjligt. Enbart Grönlandsisen förlorar för närvarande drygt en miljard ton is varje dag och smälthastigheten ökar hela tiden. Smältande is blir till vatten, och enbart detta istäcke svarar mot 3-6 meters havshöjning. Därtill kommer effekten av havens temperaturhöjning samt avsmältningen i Väst Antarktis. Havsnivån har alltid varierat med 10-tals meter under jordens historia. Forskningens osäkerhet om glaciärerna är inte att de smälter – det gör de – utan med vilken hastighet det kommer att ske i framtiden. Olika modeller ger olika svar. Detta är ingen ”dystopi eller ensidig svartsyn”.

LÄS MER: Det är miljöaktivismen som skapar grön teknik

Googlar på ”havshöjning” och hamnar direkt på klimatförnekarnas hemsida, ”Klimatrealisterna”, som flödar över av hat- och hånfulla utgjutelser över alla svartsynta och lögnaktiga journalister och ”klimataktivister”. Tyvärr tycks klimatfrågan ha blivit ideologiskt belastad. Man får se upp så man inte halkar in på förnekarnas sida, där jag inte tror du vill vara.

LÄS MER: Klimatdebatten – oro, förnuft, hopp

Norska Regnskogsfonden visar med nya siffror att över hälften av världens regnskogar är ödelagda. Många menar att vi idag står inför jordens sjätte stora artutrotning. Den senaste ägde rum för 65 miljoner år sedan orsakad av en asteroid. Idag är orsaken Homo Sapiens. Svartsyn? Sitter just med Björn Perssons fantastiska bokverk ”The Real Owners of the Planet” framför mig och läser ett citat; ”När jag ser in i ett djurs öga ser jag inte ett djur. Jag ser en levande varelse. Jag ser en själ”. Den Afrikanska elefanten har klampat omkring på vår jord i 22 miljoner år – vi människor i 200 000 år, en hundradel av elefantens tid. Var 15;de minut skjuts en elefant för sina betars skull. Idag återstår knappt 400 000. Snart är de borta för alltid. Jag känner ingen ångest för detta Stefan, därtill är jag för gammal, men jag känner sorg. Vad håller vi på med vi människodjur? Och vem är de verkliga ägarna till vår planet? För de monoteistiska religionernas Gudar är svaret givet. Människan är härskaren, eller förvaltaren som en del föredrar att kalla oss. Jag tror vi kanske behöver ett nytt religiöst tänkande om vilka vi är, och vad det kommer att innebära på djupet för oss tänkande, kännande varelser att leva i en värld med pågående omvälvande klimatförändring. Människan har tyvärr för länge sedan glömt att jorden gavs till henne att bruka, inte förbruka. Vem äger vår jord? Bläddra gärna i boken Stefan och fundera på ett svar.

LÄS MER: Det går att larma om miljön och ändå hoppas!

Sture Boström

Uddevalla