Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nya aktiviteter som grismatning locka många besökare, men hästskötarverksamheten har stängts på grund av Coronapandemin. Den ska utvecklas, uppger kommunen, men hur? Och kommer barnen att involveras? undrar signaturen Vem tänkte på barnen. Bild: Privat
Nya aktiviteter som grismatning locka många besökare, men hästskötarverksamheten har stängts på grund av Coronapandemin. Den ska utvecklas, uppger kommunen, men hur? Och kommer barnen att involveras? undrar signaturen Vem tänkte på barnen. Bild: Privat

Kommer barnen att involveras när Emaus ska utvecklas?

Emaus är inte stängt, det är faktiskt öppet. Och verksamheten utvecklas.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Cirka 35-40 tjejer, ett ”fåtal” enligt kommunen, har haft Emaus som fritidsgård. Nu är det snart fem månader sen kommunen stängde deras aktiviteter som hästskötare på grund av Coronapandemin. De får inte ens rykta eller pyssla med hästarna. Men allt annat på lantgården fortgår,

Nu mitt under pandemin har man öppnat för nya aktiviteter i samarbete med nya aktörer. En härlig sommardag ordnas den nya aktiviteten grismatning. Då samlades mer än 45 personer runt den lilla hagen.

Man ska också utveckla verksamheten genom att ta bort ”Emaus kärna”: barn som leder andra barn, som sedan får rida själva som belöning.

Det har funnits 60 skötarpass i veckan i verksamheten. Det blir många aktivitetspass att välja på och det bygger på att barnen lär varandra. De har även fått hjälpa till med de övriga djuren om de har velat.

Hästskötarverksamheten ska ändras och utvecklas säger de som bestämmer, men ingen kan tala om hur den ska ändras, och inte hur den ska utvecklas. Det är svårt att ta ställning till en utveckling om man inte vet hur den kommer att bli? Det ska man göra klart i höst. Ska man göra det utan att involvera barnen?

Emaus har dessutom för ett år sedan gjort sig av med fem vikarier, bland annat utbildade hästskötare som jobbat fyra-fem år i kommunen. De gjorde gott intryck och det var aldrig några problem. Det sista året däremot har kantats av problem. Det som man klarat i över 50 år fungerar inte längre för att det är för farligt? Vilken aktivitet är inte farlig?

Förklaringen finns i kommunens styrkort, där det framgår i riktlinjerna för Emaus lantgård att en ny personalgrupp ska anställas för att ”ta några viktiga steg för att kunna möta utmaningen genom att ändra personalorganisationen”. Den gamla organisationen ska ut och verksamheten ska ändras

Det har man lyckats med, utan att involvera barnen. De 35 barn som deltagit i dessa aktiviteter är inte välkomna just nu till Emaus, som brukar vara som roligast på sommarlovet.

Ett annat problem är att hästarna står instängda i små hagar, vilket knappast stämmer överens med ridsportförbundets föreskrifter.

Jag tycker att de kommunanställda som driver Emaus ska jobba med klarspråk och involvera de barn som haft sin fritidsaktivitet. Kommunen säger själva att de arbetar genom att ”stimulera till och stödja aktiviteter som bygger på och förutsätter ungdomars aktivitet, engagemang och ansvarstagande”.

Kommunens värdegrund är öppenhet, respekt, professionalitet. Det är spännande ord. Tycker ni själva, politiker och tjänstemän, att ni lever upp till er värdegrund?

Vem tänkte på barnen