Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Skarsjövallen. Kommunens markavtal med LSK har vållat het debatt.

Kommunen är lomhörd för föreningarnas behov

Kristdemokraterna: Dålig process när kommunen förhandlade med LSK

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Viktigast när parter förhandlar att alla i tidigt skede känner till villkoren samt är tydliga med kravbilder. Dessa ingångsvärden har uppenbarligen inte arbetats fram ifrån majoritetens håll (S, V och MP) i de nya avtalsförhandlingarna med LSK.

Det som blir så bakvänt i den nuvarande situationen är att Ingemar Samuelsson och S inte tar ansvar för en dåligt genomförd process utan inleder en linje där LSK framställs som svåra att ingå avtal med. Det visar en tydlig brist i både ledarskap och värderingar. Det är precis i detta läge vi måste påminna oss om att majoriteten (S, V och MP) själv satt sig i situationen. I nuläget är LSK mycket tillmötesgående genom att lägga ner en ansenlig mängd tid och energi för att kunna bistå med en lösning för Tennisföreningens framtida banor. LSK har inte satt kommunen eller tennisföreningen i denna knipa. De vill bara hitta en lösning.

Att plötsligt börja ställa nya krav på LSK blir både en felaktig bedömning av situationen och samtidigt ett märkligt sätt att behandla en lokal förening på. För behandlingen är faktiskt rätt anmärkningsvärd. Socialdemokraterna som ändå får sägas ha sin väljarbas och historia i folkrörelsen, uppvisar gång på gång en lomhördhet inför föreningars behov. Istället för att skapa bra förutsättningar så inleds tunga processer och byråkrati som inte ens majoriteten själva klarar av att hantera. När förhandlingar sedan strandar på grund av att hederligt folk tröttnar, så upplevs det som att klubbar och föreningar svartmålas. Vi har tidigare sett detta med BMK, Tennisföreningen och nu igen med LSK. En både tråkig utveckling och en ohållbar linje.

I förra veckan drev Socialdemokraterna igenom ett nytt förslag till avtal med LSK i kommunstyrelsen. Detta trots att båda parter inte är överens. Det ser alltmer ut som ett politiskt rävspel med syfte att sätta press på att en förening ska tvingas skriva på ett avtal. Denna hantering från Socialdemokraterna är ytterligare en fingervisning om vilken av parterna i förhandlingen som brister inom sin kompetens.

Det enda detta resulterat i hittills är att barn och ungdomar kommit i kläm. Man kan fråga sig vad det är som Socialdemokraterna ogillar så mycket med föreningslivet i kommunen?

Jonas Sandwall (KD)

Ledamot samhällsbyggnadsnämnden

Marie Henriksen (KD)

Ledamot kommunfullmäktige