Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alla har inte snöslunga att ta bort snö med. Bild: Henrik Montgomery/TT
Alla har inte snöslunga att ta bort snö med. Bild: Henrik Montgomery/TT

Kommunen borde ta ansvar för all snöröjning

Fastighetsägaransvaret fungerar inte

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vinterunderhåll av trottoarer faller ofta på fastighetsägaren. I Uddevalla fungerar detta halvdant – vissa fastighetsägare tar ansvar andra struntar högaktningsfullt i det. Inte blir det bättre av att det kommunala vägunderhållet vräker upp nya snömassor på trottoarerna – samordning saknas totalt. Även vid övergångsställen vräks det upp snövallar som hindrar eller försvårar passage. Det är nu över en vecka sedan den första snön kom. Katastrofläge som ofta åberopas i södra Sverige då den första snöflingan faller gäller inte längre.

Som gående är man ofta hänvisad till att gå på gatorna för att komma fram. Den med rollator eller rullstolsburne har inte en chans att ta sig fram på Uddevallas trottoarer mer än att gissa och prova sig fram var det är möjligt att ta sig fram för dagen med långa omvägar som följd.

Denna insändare ska inte ses som kritik mot de som sköter väghållningen! Men det enklaste och lämpligaste vore givetvis att kommunen tog ansvar även för alla gångytor oavsett vad policy eller lagtexter säger och koordinerade underhållet med vinterväghållningen.

Anders Martinson

Uddevalla