Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Lena Garnold

Kommunen lägger krokben för Dingleskolan

Munkedal måste ha en plan för vad skolan ska användas till

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Naturbruksutbildning i olika former har bedrivits i Dingle i nära hundra år. Verksamheten har bedrivits av olika huvudmän, Hushållningssällskapet, Bohuslandstinget och Västra Götalandsregionen under skilda perioder. Tack vare den verksamheten har vi i Munkedals kommun i dag den resurs som många av oss gärna kallar lantbruksskolan eller Dingleskolan.

Det är nu friskolan Dinglegymnasiet AB som driver den traditionsenliga verksamheten vidare i Dingle, där kommunen köpte anläggningen, trots att Dinglegymnasiet AB ville köpa.

Anläggningen i Dingle, då kommunen köpte den av regionen, var perfekt anpassad till naturbruksutbildning och dess olika delar. Bästa möjliga start för Dinglegymnasiet, hade varit att se till att skolan fått tillgång till alla lokaler de önskat. Allt fanns där med lektionslokaler, verkstadslokaler, ladugård, smådjursanläggning och hästanläggning, bland annat.

Men bland det första kommunen gör är att sälja skolans utmärkta hästanläggning till en privat köpare. Det borde vara uppenbart för alla att en attraktiv hästanläggning är en oerhört viktig tillgång för ett naturbruksgymnasiums möjligheter att locka elever. De första två läsåren har naturbruksgymnasiet i Dingle i stället fått hyra i sig i privatstall utanför Munkedals kommun.

Nu tittar friskolan på möjligheten att bygga nytt i närheten av den kvarvarande anläggningen i Dingle. Tidigare majoriteten, bestående av S, C och MP, har på detta sätt lagt krokben för skolans möjligheter att driva en framgångsrik verksamhet och istället belastat den med onödigt höga kostnader.

I en liknande dager framstår förslaget i den så kallade ”flyttkedjan”, som tillkom under den tidigare majoritetens tid, där dyra ombyggnader med påföljande dyra hyror för lektionslokaler, nu skall erbjudas Dinglegymnasiet, som för egen del är nöjd med befintliga lokaler utan ombyggnader eftersom hela anläggningen, i det skick Munkedals kommun köpte den av regionen, var helt och hållet anpassad till naturbruksutbildningen.

Mycket har hänt på anläggningen i Dingle sedan kommunen köpte den, med planerade investeringar under 2019 har man lagt ned 22 miljoner kronor i olika åtgärder utan att egentligen ha en klar vision fastlagd om vad man faktiskt vill ha den gamla utbildningsanläggningen till.

Jag hoppas att kommunen nu kan stanna upp lite, göra en halvhalt, och lägga fast en plan för den fina resurs som naturbruksutbildningar i regi av olika huvudmän skapat för Dingle och Munkedals kommun.

Göran Nyberg

Liberal i Munkedal