Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 2015-03-30Sanering av klotter. Bild: Hasse Holmberg / TT
STOCKHOLM 2015-03-30Sanering av klotter. Bild: Hasse Holmberg / TT

Kommunen måste heltidsanställa klottersanerare

"En liten utryckningsgrupp försedd med bil, utrustning och sprutfärg i tråkig kulör, förslagsvis grå"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag lämnade för ett år sedan in ett medborgarförslag om klotter. Jag skrev: "Klotter förfular och retar. Klotter måste bort och med mitt förslag kommer det snabbt att försvinna. Men det krävs ett gemensamt agerande från kommunen, polis, företag och allmänhet. Så här tänker jag:

Den som klottrar vill bli sedd på något vis. Det är det allt klotter bygger på, vare sig det är en konstnär som lägger ner massa jobb på något hen tycker är dekorativt, eller en ungdom som genom att kladda taggar tror hen markerar sitt revir. Och ju längre klottret får sitta kvar, desto större blir exponering och uppmärksamhet för klottraren.

LÄS MER: Kommunen måste ta klottret på allvar

Därför måste klottret bort. Omedelbart. Inte om en vecka eller en månad utan direkt, med det samma, genast eller omedelbart.

Så här gör vi. Kommunen sätter samman en liten utryckningsgrupp försedd med bil, utrustning och sprutfärg i tråkig kulör, förslagsvis grå. Denna grupp har alltid jour, varför flera skiftlag förstås måste till, sammanlagt kanske 6 till 8 personer kan behövas.

LÄS MER: Får böter för klotter på Skogslyckan

Kommunen informerar stort om att från och med 1 januari nästa år kommer allt klotter att målas över omedelbart. Min tanke är att allmänhet, polis, fastighetsägare, tidningsbud, vakter, alla kan ringa ett nummer och meddela att nytt klotter finns på det skåpet, den stolpen eller den väggen. Och gruppen rycker ut och sprutar över klottret. Sedan kan man vänta i vanlig tid på att helt sanera. Det viktiga är att just klottret snabbt täcks. Vilken klottrare vill fortsätta när hen vet att inget av jobbet syns nästa dag?

LÄS MER: Har fått nog av stöket på berget

I början blir det mycket att göra för den lilla gruppen. Men redan efter någon månad borde det mesta vara övertäckt av tråkig grå färg. Eventuellt kan man tänka sig en liten dusör till anmälaren av nytt klotter, kanske 50 kronor eller liknande. Något symboliskt som visar att man uppskattar tips. Och menar allvar med att man vill ha en klotterfri stad.

Vill ni ha en attraktiv stadskärna måste klottret bort. Vill ni ha attraktiva bostadsområden i stadens utkanter måste klottret bort. Det kommer att kosta lite grann men blir värt besvär och pengar i längden. Avvisar ni mitt förslag, vill jag gärna höra en bättre idé."

LÄS MER: 10 saker vi önskar av det nya styret

Man avslog min idé och tyckte kommunens egna planer skulle räcka. Ett år har gått. Klottret är kvar. Kommunens taktik har havererat.

CC