Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Rivningshus i Bodele Gunnar Janzon ogiltigförklarar såväl uppsägning som begäran om avflyttning och vägrar att flytta Bild: Lasse Edwartz

Kommunen måste vänta på en ny majoritet

Okänsligt att skicka vräkningsbesked direkt efter valet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det har skrivits mycket om den rödgröna majoriteten i kommunfullmäktige i Uddevalla, som med en rösts övervikt genomdrev beslutet att riva de fyra fritidshusen i Bodele. Det var därför en glädjande nyhet att de rödgröna förlorade det kommunala valet i Uddevalla i söndags och nu endast har 23 mandat mellan övriga partier, som var emot rivningsbeslutet, har fått 38 mandat. Förvisso har tre hus rivits men ett står kvar. Med hänsyn till utgången av valet borde kommunen omedelbart ha skrinlagt alla planer på att riva det återstående huset och i stället låta hyresgästen få bo kvar.

LÄS MER: Det är inte miljövänligt att riva

Men så är det inte. I måndags – redan dagen efter valet – fick hyresgästen ett meddelande av kommunens förvaltare om att ärendet om vräkning nu överlämnats till kronofogden – trots att hyresgästen har betalat hyran! Ingen hänsyn har tagits till hans begäran om uppskov eftersom det är omöjligt för honom att innan oktober tömma huset och flytta ut på grund av hans hälsotillstånd i kombination med hans synnedsättning! Kommunens tjänstemän verkar inte bry sig ett dyft om valutgången utan väntar tydligen otåligt med att röja en väg upp till huset för att en grävskopa skall riva huset! Den enskilde medborgaren undrar naturligtvis vad kommunen sysslar med och tar sig för pannan när kommunen inte tar hänsyn till hyresgästens situation och valutgången utan ändå försöker vidta åtgärder för att riva huset så snart som möjligt.

LÄS MER: Förvånad och ledsen över Uddevalla kommuns rivningar

Det verkar vara någon form av hämnd mot hyresgästen att redan dagen efter valet agera för att få bort honom för att riva huset innan den nya kommunfullmäktige kan undanröja det tidigare beslutet om rivning. Det saknar motstycke att så helt bortse från hyresgästens personliga situation och valutslaget, som kommunens tjänstemän har gjort i detta fall. Det finns all anledning att ställa sig frågan om valutslaget fått den tidigare majoritetens företrädare att via tjänstemännen snarast få bort hyresgästen från huset trots fullgjorda hyresbetalningar. Var har politikernas och tjänstemännens medmänsklighet, ödmjukhet för sina uppdrag och hyresgästerna samt respekt för väljarna tagit vägen?

Magnus Brynjer

Malmö