Skiss på insidan av ett nytt kommunhus i Uddevalla.
Skiss på insidan av ett nytt kommunhus i Uddevalla.

Kommunen vill ha en medborgardialog om nytt kommunhus

Vi har mer att vinna på en gemensam byggnad som gynnar centrum, ungdomen och kulturen i stället för att bygga, köpa eller renovera tre olika byggnader, svarar Uddevalla kommun i ett svar till kritiska synpunkter om nytt kommunhus.

ANNONS
|

Svar till Gustaf Andersson och ekonom 3 november

LÄS MER:Stadshuset håller i trettio år till

LÄS MER:Stadshuspalats byggs utan medborgarnas insyn

Här kommer svar på era frågor och synpunkter. Att bygga ett medborgarhus i centrum grundar sig först och främst på våra verksamheters behov av lokalförsörjning. Kulturskolan, stadsbiblioteket och stadshuset behöver nya lokaler på grund att befintliga lokaler inte är tillgängliga, i för dåligt skick och/eller inte ändamålsenliga längre.

Befintligt stadshus kan säkert hålla i 30 år till. Men det kommer att krävas underhållsåtgärder och kostnader för verksamhetsanpassningar för nya behov. Vår uppfattning är att vi har mer att vinna på en gemensam byggnad som gynnar centrum, ungdomen och kulturen i stället för att bygga, köpa eller renovera tre olika byggnader. Det kommer att kosta mycket men vi är övertygade om att ett medborgarhus skapar en attraktionskraft och nytta för alla uddevallabor.

ANNONS

Utöver samordningsvinster för de kommunala verksamheterna ser vi också möjligheter med att samnyttja lokaler kvällar och helger med invånare, föreningar och näringsliv. Till exempel musik- och dansstudios, blackbox, coworking spaces, utomhusuppträdanden med mera.

Att underlaget till beslut skulle vara obefintligt och att bara ett fåtal politiker har fått information är ett felaktigt antagande. I förstudien har det tagits fram underlag för målbild, behovsanalys och kravspecifikation genom intervjuer samt enkäter med tjänstepersoner och förtroendevalda. Det har också genomförts två stora workshops samt presentation av resultatet med styrgrupp, nämndsordföranden, förtroendevalda gruppledare och förvaltningschefer. Dessutom har de partier som efterfrågat mer information fått egna dragningar av projektet.

Kommunen försöker inte alls att hålla borta vare sig media eller allmänhet. Så snart förstudien är slutrapporterad så kommer den att bli offentlig. Det planeras också för en medborgardialog där vi vill veta mer om uddevallabornas tankar, idéer och behov. Men först måste vi ha ett beslut från kommunfullmäktige om att de vill arbeta vidare enligt förslag.

Kommunfullmäktige fattar beslut om hyresavtal som baseras på en kalkyl i programfasen innan eventuell byggnation. Detta innebär att projektet har att förhålla sig till en budget och kommunfullmäktige kan i sitt beslut ange vilken avvikelse som tolereras utan att behöva behandlas för nytt beslut. Köpeskillingen av marken kommer att baseras på en värdering. I samverkansprocessen görs ett antal avrop där Uddevalla kommun genom politiskt beslut väljer att fortsätta eller avbryta samverkan med Arwidsro. Om projektet avbryts innan påbörjad byggnation har kommunen rätt att få tillbaka mark och alla till projektet hörande handlingar mot ersättning för Arwidsros nedlagda externa kostnader.

ANNONS

Förstudien är ett uppdrag från kommunstyrelsen som utgår från kommunfullmäktiges flerårsplan 2019-2021 som handlar om att flytta stadshuset till centrum och att kombinera detta med ändamålsenliga lokaler för kultur.

Uddevalla kommun

genom

tillförordnad projektägare Patrik Petré

ANNONS