Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Mateusz Dach
Bild: Mateusz Dach

Koppla av och koppla ned på din semester

Var gärna uppkopplad om du tycker det är avkopplande och avstressande, men jobba inte under semestern.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den välförtjänta semestern är äntligen här. En tid för ledighet med avkoppling från jobbet och en möjlighet att fylla på med ny energi. Kan du vara avkopplad och nedkopplad eller känner du att du måste vara uppkopplad mot jobbet? Med dagens teknik är det många som tar med sig jobbet på semestern.

Att ha kontoret i fickan, och med det möjligheten till att ständigt vara uppkopplad och redo att lösa en jobbuppgift har självklart sina fördelar. Det är ju så lätt att ta med jobbmobilen och du kanske vill vara tillgänglig och underlätta för dina kollegor om något akut inträffar. Undrar hur det går på jobbet? Hur går det med leveransen till den nya kunden? Har kollegan fixat rapporten som hen lovade? Bäst att kolla e-posten, eller? Känner du igen dig? Kommer jobbstressen smygande? Då är du inte ensam.

Nästan varannan tjänsteman läser jobbmejl dagligen på fritiden. En del har inga problem med detta och känner att det är en frihet, men en del känner sig tvingade att vara nåbara och ha koll på sin mejlkorg även under semestern. Hur gör du?

Min uppmaning är att ta vara på dig och din rätt till sommarsemester. Du har rätt till din semester och också rätt att vara ostörd under denna tid. Det finns ingen som kan tvinga dig att vara tillgänglig. Du kanske oroar dig för att kunder och kollegor skall komma i kläm då det inte finns någon annan som utför dina arbetsuppgifter när du är borta. Det är din arbetsgivares ansvar, inte ditt. Du har rätt till din semester! Om du måste vara tillgänglig ska du ha ersättning för det.

Var gärna uppkopplad om du tycker det är avkopplande och avstressande, men jobba inte under semestern. Mitt råd är koppla ner jobbets teknikprylar för att kunna koppla av helt och få den återhämtning du behöver. Stäng av jobbmobilen och lägg in ett frånvaromeddelande på e-posten.

Och när du väl är tillbaka på jobbet efter semestern och du är fylld av energi och handlingskraft, då pratar du med dina kollegor, din fackliga representant och din arbetsgivare om att införa en tillgänglighetspolicy. Vill du ha hjälp med detta är det bara att du hör av dig. Arbetsgivare eller anställd, alla mår vi bättre om vi slipper den sjuka jobbstressen.

Ha nu en riktigt skön semester. Själv skall jag koppla av med familjen med mycket sol, bad och glass.

Johan Bäcklund

Regionchef

Fackförbundet Unionen Skaraborg/Väst

Du har rätt till din semester och också rätt att vara ostörd under denna tid, skriver debattören.