Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Benjamin Dousa förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet –  William Wälsjö distriktsordförande MUF Västra Götaland Norra

Kostnader för invandringen måste ned

MUF: Asylsökandes kostnader borde finansieras individuellt, genom lån.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det går inte att kombinera öppna gränser med höga migrations- och integrationskostnader. Det blev märkbart, inte minst, under hösten 2015 då migrationskostnaderna skenade okontrollerat.

Regeringen har slagit sig för bröstet och konstaterat att de direkta kostnaderna för migration kommer att minska under 2018, från beräknade 39 miljarder kronor 2017 till ungefär 16 miljarder kronor. Men det är ett fult försök av regeringen att missleda väljarna. För det som håller på att hända nu är att dessa kostnader rullar över på andra kostnadsställen, och på kommuner och på landsting.

Bland annat kommer den stora invandringen från länder med låg utbildningsnivå att fördubbla statens kostnader för grundskyddet i pensionssystemet. I dag uppgår de kostnaderna till cirka 43 miljarder. Pensionsmyndighetens prognos visar att kostnaden fördubblas fram till 2060, det vill säga att den ökar till cirka 86 miljarder. Notan landar hos skattebetalarna.

Sveriges välfärdsstat kan jämföras med ett försäkringssystem. Premier betalas in av förvärvsarbetare och garanterar därmed också ett skyddsnät. Det är inte svårt att förstå att om alla fick ta del av utbetalningarna utan att betala in premierna, i likhet med vad som händer med det svenska mottagandet nu, krackelerar till slut systemet.

Under julhelgen rapporterade dessutom flera medier om att asylinvandringen fortsatt är rekordhög, och antalet anhöriginvandrare väntas skjutas i höjden. I dagsläget har asylsökande har rätt till boende, preventivmedelsrådgivning, hälsoundersökningar, sjukresor och tolk i samband med vårdtillfället. Deras kostnader borde finansieras individuellt, förslagsvis genom statligt garanterade lån, i stället för av skattebetalarna.

Moderata Ungdomsförbundet tror på människans förmåga att stå på egna ben. Vår uppgift i svensk politik är att riva hinder för människor så att de kan nå sina drömmar, oavsett om de är födda här eller har flyttat hit. Skenande kostnader göder stöd och energi till de krafter som kraftigt vill begränsa rörligheten. Vi måste kapa i kostnaderna för migration och integration för frihetens och skattebetalarnas skull.

Benjamin Dousa

förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet

William Wälsjö

distriktsordförande MUF Västra Götaland Norra