Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Riksbankschefen har varnat ett flertal gånger för den stora skuldbördan som de svenska hushållen har dragit på sig. Bild: Hanna Franzén/TT

Kraftig skuldökning väntar svenskarna

Riksbankschefen har varnat ett flertal gånger för den stora skuldbördan som de svenska hushållen har dragit på sig trots att han själv är arkitekten bakom de historiskt låga räntorna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Coronakrisen har bromsat inköpsfesten på obestämd tid. Visste du att vi svenskar har placerat över 1 000 miljarder kronor på sparkonton med noll ränta? På ett sparkonto med 0,75 procents ränta blir det i stället en ränteintäkt på 8,4 miljarder kronor per år! Det är dags att se över sparandet. Men bankerna gnuggar händerna av förklarliga skäl.

Regeringens omtalade lador borde vid det här laget vara ganska tömda helt ner till golvbrädorna efter alla dessa stödinsatser. Att inte Riksgälden då passar på att låna upp pengar av oss småsparare till en ränta som är värd namnet. Eller har sedelpressarna åter börjat gå på högvarv? Papper finns det gott om. Det lär dröja innan ladorna åter blir välfyllda.

Henry Simmerström