Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Kriminaliteten förpestar tillvaron för företagarna

Företagarna: Nu vill vi träffa landets kommuner för en dialog om företagsklimatet

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Välfärdens finansiering och kommunernas ekonomi ser ut att bli en ödesfråga i Västra Götaland de kommande åren. Men allt för många politiker fokuserar mer på hur pengarna ska fördelas än hur de ska skapas, skriver representanter för Företagarna.

Den senaste tiden har ekonomin i Sveriges regioner och kommuner varit en minst sagt het politisk fråga. På nationell nivå har riksdagens partier budat mot varandra om vem som är villig att ge mest pengar till välfärden, i form av bidrag till kommuner. Men ännu en gång går partier och politiker i fällan att lägga allt sitt fokus på att diskutera hur mycket av skattekronorna som ska spenderas, men desto mindre på frågan om hur dessa skatteintäkter ska skapas.

Under valrörelsen 2018 anordnade Företagarna politiska debatter i hela landet med syftet att belysa företagandets villkor. Både från höger och vänster utlovades då en rad åtgärder för att förbättra för småföretagare som bidrar till kommunernas sysselsättning och skatteintäkter. Tiden går snabbt och om två år går vi åter igen till vallokalerna. Det finns anledning att fråga sig om det blivit enklare eller svårare att vara småföretagare i Västra Götaland?

Än så länge lämnar leveransen av vallöftena på många håll mer att önska.

Nu går därför startskottet för en landsomfattande offensiv där Företagarna träffar kommunledningar runt om i länet och berättar vad som är viktigast för kommunen att prioritera för att ytterligare vässa företagsklimatet. I samband med detta lanseras även rapporten Företagarfakta som visar att småföretagen och deras anställda i Västra Götalands län står för 21,7 miljarder – vilket motsvarar 28 procent - av kommunernas intäkter varje år.

Du hittar idag drygt 324 000 jobb på de mindre företagen i Västra Götaland, vilket är fler än i de större företagen i länet. Sedan 1990 har det skapats 133 000 nya jobb i länets småföretag, jämfört med den offentliga sektorn och de större företagen, som tillsammans och under samma period har skapat 128 000 jobb.

Ur vissa avseenden har det på flera håll blivit enklare och bättre att driva företag i Västra Götaland, inte minst jämfört med för några decennier sedan. Synen på entreprenörskap och politikers attityder mot företagare har blivit mer positiv. Digitalisering och globalisering har för många företagare öppnat upp nya marknader som gör det lika enkelt för en företagare i exempelvis Lysekil att sälja sina varor och tjänster till konsumenter i Boston som till invånarna i Lysekil.

Men stora utmaningar återstår. Kriminalitet har under de senaste åren blivit en faktor som förpestar tillvaron för många företagare och deras anställda, särskilt inom handeln. Att lyckas hitta och rekrytera rätt kompetens är det största tillväxthindret för företagare i hela länet. Onödiga regler, höga avgifter och brist på förståelse från politiker och tjänstemän fortsätter på många håll att hämma företagandet.

Välmående företag är helt avgörande för en positiv utveckling i en kommun eller region. Utöver den service och de tjänster som småföretagen står för, bidrar de till sysselsättning och därmed också till de skatteintäkter som möjliggör kommunal välfärd. Av just den här anledningen fortsätter vi elda på kommunerna i en småföretagarvänlig riktning och fortsätter vara en regional och lokal blåslampa för att inte politikerna ska tappa fokus.

Nu pågår det en budgivning om välfärdens finansiering. Vad som hade varit ännu bättre vore en budgivning om förbättrade villkor för företagare i Västra Götaland, så att den gemensamma kakan kan bli ännu större.

Mikael Erlandson

regionchef Företagarna Västra Götaland

Pontus Lindström

expert lokalt företagsklimat på Företagarna