Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Krisen i välfärden måste sättas före skattesänkningar

Vänsterpartiet: 170 miljoner kronor till Fyrbodalskommunerna och en halv miljard till vården i Västra Götalandsregionen

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Nästan varje dag kan vi läsa i media om hur kommuner och regioner skär ned i välfärden och om hur välfärdens personal kämpar för att få verksamheten att gå ihop.

Vi kan läsa om uppror där läkare, lärare och barnmorskor skriker ut – det går inte att skära ned mer. Undersköterskeupproret som vittnar om allt svårare situation i den kommunala omsorgen, nattpersonal som får längre arbetspass utan mer i lön och underbemannade sjukhusavdelningar där man förtvivlat försöker hinna med att hjälpa patienterna. Ibland kallas det effektiviseringar eller besparingar, men det är nedskärningar det är frågan om och ofta är anledningen att det saknas pengar.

Samtidigt ser vi hur regeringen och dess samarbetspartier verkar ha missat den vardag som råder ute i välfärden. Istället för att använda den statliga budgeten till att hjälpa de kommuner och regioner som har det svårt, väljer man att sänka skatten för de allra rikaste. Det är en prioritering som vi vänsterpartister ser som oacceptabel.

Vi föreslår istället att staten ska skjuta till de pengar som saknas för upprätthålla den välfärd vi har, så att kommunerna inte ska behöva skära ned. Vänsterpartiet räknar med att kommuner och regioner under året behöver minst 10 miljarder kronor i tillskott för att kunna dra tillbaka de nedskärningar som är på väg att genomföras. Därför kräver vi att regeringen skjuter till mer pengar i en extra ändringsbudget. Enkelt räknat skulle det kunna innebära cirka 170 miljoner kronor till Fyrbodalskommunerna och en halv miljard till vården i Västra Götalandsregionen. Det är pengar som behövs.

Det finns många som sliter hårt varje dag för att få förskolan, äldreboendet eller akutmottagningen att fungera och vi måste ge dem rimliga verktyg för att kunna göra ett bra jobb. Krisen i välfärden måste sättas före skattesänkningar för de som har mest och vi presenterar nu ett första steg för att vända utvecklingen.

Elin Segerlind (V)

riksdagsledamot från Mellerud

Elise Norberg Pilhem

ordförande Vänsterpartiet Fyrbodal

Peter Sund

ordförande Vänsterpartiet Fyrbodal