Det behövs fler behöriga lärare i skolan anser debattören. (arkivbild)
Det behövs fler behöriga lärare i skolan anser debattören. (arkivbild) Bild: Tima Miroshnichenko

Kristdemokraterna fokuserar på skolornas resultat

Att det finns friskolor som tar ut vinster är sant. Återkommande undersökningar över tid visar på ett samlat rörelseresultat på cirka 3,5 procent hos de externa huvudmän som driver förskola, grundskola och gymnasier. Av den totalt utbetalda skolpengen nationellt utgör friskolornas samlade rörelseresultat cirka 0,5 procent.

ANNONS

Svar på Mariann Nilsson 20 oktober

LÄS MER:Friskolevinsterna går till skatteparadis

Socialdemokraterna tar sällan eller aldrig upp dessa siffror, sannolikt för att talet om ”vinstjakt” då blir mindre intressant. Vad såväl Nilsson som jag borde kunna bli överens om är att 0,5 procent av den samlade skolpengen i Sverige knappast kan vara orsaken till de problem som skolan har. Det är också skälet till att vi kristdemokrater fokuserar på enskilda skolors resultat, inte vem som driver dem. Däremot välkomnar vi de valmöjligheter som blev möjliga tack vare den friskolereform som sjösattes på 90-talet. Samtidigt är vår uppfattning att Skolinspektionen bör få större muskler för att kunna ta över eller stänga undermåliga skolor, oavsett om det handlar om kommunala eller fristående skolor.

ANNONS
Stefan Svensson (KD)
Stefan Svensson (KD) Bild: Peter Wahlström

Avslutningsvis några ord om lärartäthet. Här erbjuder Statistiska centralbyrån intressant statistik. Under hela 2000-talet har siffran legat på ungefär 12 elever per heltidstjänst. Jämfört med andra OECD-länder är det en hög siffra. Däremot är antalet behöriga lärare det lägsta på 30 år. Däri ligger en stor utmaning då behovet av utbildade lärare är stort redan idag och kommer att öka än mer under kommande år. När då Socialdemokraterna väljer, att med ideologiska förtecken, jaga problemen där de inte finns vill Kristdemokraterna lösa de verkliga problemen.

Stefan Svensson (KD)

Ledamot i regionfullmäktige

ANNONS