Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Kristina Jonäng Centerpartiet C inför EU-valet
Kristina Jonäng Centerpartiet C inför EU-valet

Kryssa västsvenskt, jämställt och för miljön!

Därför ska du kryssa för Kristina Jonäng

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jämställd representation stärker EU. Demokrati och jämställdhet går hand i hand. Jämställdhet ger bättre utveckling, där kvinnors ges möjlighet att bidra och delta på samma villkor som män. Vi vill se fler kvinnor på ledande positioner. Kristina Jonäng är vår västsvenska kandidat som nummer 5 på Centerpartiets lista. Hon har lång erfarenhet av ledarskap och miljöarbete i Västra Götalandsregionen. Vi ser att hon kan lyfta Västsveriges frågor i Europaparlamentet och motverka de krafter som vill inskränka kvinnors rättigheter.

Kristina lyfter fram slöseriet inom tex. modeindustrin där mycket kläder produceras i låglöneländer med dåliga arbetsförhållande och stora mängder kemikalier. Vi i EU kan påverka övriga världen genom att sätta upp regler för hur de textilier vi köper är producerade. Kläder och möbler måste få en längre livstid och ingå i en cirkulär ekonomi. Mer kan återvinnas.

Högerpopulismen hotar aborträtten i flera europeiska länder. Att ha självbestämmande över sin kropp och sin reproduktiva hälsa är centralt för kvinnors sexuella frihet och hälsa. I en majoritet av EU:s länder får läkare vägra vård som strider mot det egna samvetet, så kallad samvetsklausul. Det försvårar kvinnors möjlighet till abort. Det måste vi motarbeta. Vi vill ställa upp för kvinnans rätt till sin egen kropp.

Kryssa en kvinna i EP valet 26 maj!

Ann-Marie Jacobsson

Centerkvinnorna Fyrbdal