Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kubanska läkare anländer till Milano.  Bild: Antonio Calanni
Kubanska läkare anländer till Milano. Bild: Antonio Calanni

Kuba ställer upp i Corona-krisen

Johnny Kristoffersen (Kommunistiska Partiet): "USA tycker det är pyton att Kuba får cred"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

När man som 70-plussare har påtvingats eller självvalt en karantäntid så blir det tid över att reflektera över vad som händer långt utanför Lysekils kommungräns.

Så fick vi då äntligen läsa (i Bohusläningen, 28 mars) om medicinskt bistånd till de länder som drabbats av coronavirus. Då handlar det om Kubas läkarbrigad i Italien, läkare med erfarenheter av ebolabekämpning . Anledningen till publiceringen är att USA tycker det är pyton att Kuba får cred. Icke desto mindre så har Kuba enligt artikeln ”fler än 30 000 läkare som arbetar i 61 länder”. Ett brittiskt fartyg med fem fall av smitta låg till havs och nekades tillträde till hamnar i USA, Barbados, Dominikanska Republiken och Bahamas fick lägga till i Kuba. Vård och så vips tillbaka till Storbritannien.

Kina skickar medicinsk utrustning, respiratorer och masker (Corren). Detta Kina med ”världshistoriens mest ambitiösa, smidigaste och offensiva sjukdomsinringning” (WHO). Ryssland har bidragit med utrustning och experter (nyhetssajten fplus.se).

Det finns andra internationella insatser också. Med förödande verkan. I Iran har 1 800 människor dött av viruset. Landet är satt i blockad av USA sedan länge. 2018 skrev New York Times att sanktionerna redan då resulterat i brist på mediciner. Och snart drabbas Syrien. Också satt under sanktioner från USA. Bilaterala sanktioner från USA gäller i praktiken hela världen. Som Frankrikes FN-ambassadör säger: ”bankerna är så rädda för sanktionerna att de inte vill ha med Iran att göra”. Det handlar om USA-tillverkade komponenter i det som exporteras. Då blir det stopp. Darra månde Sveriges exportföretag. Alla utom vapenindustrin.

Och här hemma då? ”Spaniens hälsominister Salvador Illa annonserade den 15 mars att all privat sjukvård i landet temporärt tas över” (Dagens Arena). I Storbritannien tar staten över järnvägsnätet för att garantera transporten av personal i viktiga sektorer, och betalar dessutom notan för effekten av smittan i form av tomma tåg. Och här hemma då? Ja, det finns ju pengar att göra på pandemin. William Hahne i högerextrema Alternativ För Sverige säljer 40-kronors skyddsmasker för 295 kronor. Och hur drivs sjukvården och transporterna här hemma? Vi kunde åtminstone lära oss av spanjorer och britter.

Johnny Kristoffersen

Kommunisterna i Lysekil