Självständighetstorget i Kiev, Ukraina, år 2014.
Självständighetstorget i Kiev, Ukraina, år 2014. Bild: GUSTAV SJÖHOLM / TT

Kulturernas krig i Ukraina

Det är självklart för mig att välja Natos skydd framför diktaturernas förtryck skriver Lars-Åke Larsson i Ljungskile.

ANNONS

Replik till Erni och Ola Friholt 21 december

LÄS MER:Russifiering eller Natoisering?

Rysslands försvarare på Orust skrev den 21 december följande bredsida till mitt inlägg från den 13 december: ”Efter Sovjets upplösning krävde folken på Krim i en egen folkomröstning att återförenas med Ryssland. Detta bör värderas av Lars Åke, som starkt betonar folkets vilja.”

Med Friholts retorik ställer jag då frågan. Om svenskarna blir i majoritet på Mallorca kan de då med internationell rätt rösta för att svenska regler skall gälla. Kan även de rika i Barcelona driva på och rösta sig fria från Spanien? Om arabiska blir det dominerande språket i en förort fortsätter den givetvis att förbli svensk? Eller kan de som på Krim utropa självständighet?

ANNONS

Det är mycket magstarkt att skylla missförhållande i Ukraina på Lenin som Friholt och andra vänsterelement alltid vårdat som en husgud. Lenin som en skurk och Putin som en hjälte är skruvat och svårsmält.

Jag tolkar det som att Friholt ser den ryska diktaturen som en god kraft för att återinföra Sovjet som en stormakt utan insyn och därmed skräckvälde.

Kommunisterna misshandlade Ukrainas bönder med onödig massvält varpå 2 miljoner svalt ihjäl framtill 1933. Idag för ryssarna ett gränskrig som kostat livet för 13 000 Ukrainare. De har inget att tacka Ryssland för. Men ryssarna behöver kornboden och tillgång till Medelhavet via Krim.

Men det mest viktiga kriget gäller om mänskligheten skall styras av en kultur med diktaturer att lyda, som de genom hela historien alltid har gjort. Eller skall människans tro på sitt egna sunda förnuft få råda? Upplysningstidens ideal mot gamla dekret? Kulturer med vodka eller frihet till den lilla upproriska människan – på torget Majdan i Kiev år 1990. Under juldagen 1991 för 30 år sedan proklamerade Gorbatjov sitt avsked och behovet av själarnas frihet med nedmonteringen av Sovjet. Nu står människans demokratiska utveckling åter på spel med Ukraina som slagfält. Jordklotets befolkning har snart bara två val. Antingen leva under en diktatur eller under Nato-paraplyet.

ANNONS

Ja, Nato skyddar många små ensamma demokratier. Kina mot Taiwan och utplåningen av det fria ordet i Hongkong hade inte varit möjlig med Nato-paraplyet.

På Friholts fråga ”russifiering eller natoisering?” väljer jag Nato den dagen vi måste välja kultur. Kulturer i Kina, Ryssland och Mellanöstern ser de privata skriken på torgen som negativt och onödigt hotfullt. Globalt sett är vi en minoritet som har ynnesten att få skrika och skriva vad vi vill.

Lars-Åke Larsson

Ljungskile

ANNONS