Kvinnor i Mexiko i en protest mot femicid, det vill säga att bli mördad för att man är kvinna.
Kvinnor i Mexiko i en protest mot femicid, det vill säga att bli mördad för att man är kvinna. Bild: Ginnette Riquelme

Kvinnorättsförsvarare måste skyddas

Våld mot kvinnor förekommer över hela världen. Det är den största människorättsskandalen i vår tid.

ANNONS

Varje år kränks miljontals kvinnors grundläggande rättigheter – rätten till hälsa, personlig säkerhet, lika skydd inför lagen och rätten till jämlikhet inom familjen. Ändå tillåts kränkningarna fortsätta och på de flesta håll i världen erkänns inte kvinnors rättigheter som mänskliga rättigheter. Det kan vi inte acceptera!

Kvinnors utsatthet har ökat avsevärt under 2020. Alla typer av våld mot kvinnor och flickor, särskilt våld i hemmet, har intensifierats och kallas ”skuggpandemin". Tidigt under pandemin rapporterade WHO att samtal till europeiska kvinnojourer ökade med 60 procent i april. Studier visar också att EU-länderna fortfarande saknar resurser för detta eskalerande problem.

Mer behöver göras för att prioritera och ta itu med våld mot kvinnor under pandemin.

ANNONS

Amnesty International uppmanar världssamfundet att skydda kvinnorättsförsvarare. Varje dag blir till exempel i genomsnitt tio kvinnor i Mexiko dödade. I många fall handlar det om femicid: mord på kvinnor för att de är just kvinnor.

Karla Pontigo är en av dem. Hon mördades 2012 och blev bara 22 år gammal. Karla blev mördad för att hon är kvinna. Mexikos lagar anger tydligt vilka mord som ska betraktas som femicid. Få mord utreds dock som sådana. Många klassas i stället som olyckor eller självmord. Amnesty International kräver rättvisa för Karla Pontigos familj!

Med uppkomsten av covid-19-pandemin har det också blivit svårare att använda sin medborgerliga rätt att protestera. Därför är årets tema för den 8 mars: Rätten att protestera och kvinnors rättighetsförsvarare.

Du kan vädja för Karla Pontigo genom att skriva under och kräva att myndigheterna i Mexiko hålls ansvariga för Karlas död på Amnestys hemsida.

Molly Holmquist

Inger Lindvall

Ljungskile Amnestygrupp

ANNONS