Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Kvinnor ska ha råd att separera

Centerkvinnorna vill att den som avsiktligt förhalar en bodelningsprocess ska kunna bötfällas!

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Klarar min plånbok av en skilsmässa? Den frågan har många, främst kvinnor, varit tvungna att ställa sig själva i samband med en separation. Att en bodelning dessutom kan förhalas, oftast till kvinnans nackdel, är ett problem som Centerkvinnorna vill uppmärksamma i dag på Internationella kvinnodagen.

Omkring hälften av alla äktenskap i Sverige slutar idag med skilsmässa. I en svår period i livet ska makar med gemensamt boende, och i många fall även barn, komma överens om allt praktiskt i en bodelning.

Den ekonomiskt svagare parten, ofta kvinnan, drabbas vid en lång och utdragen bodelningsprocess. 37 procent av de tillfrågade kvinnorna i en undersökning av Ipsos 2018 på uppdrag av Danske Bank uppger att ekonomin är ett ”ganska stort” eller ”mycket stort” hinder för att separera från sin partner. Motsvarande siffra för män är 18 procent.

Trots att Sverige är ett av världens mest jämställda länder drar kvinnor, ur ekonomisk synpunkt oftare det kortaste strået vid en separation. Några av anledningarna är att kvinnor oftare gjort avkall på karriär, vårdat sjuka barn mer och tagit ut en större del av föräldraledigheten. Dessutom visar statistik från Medlingsinstitutet att löneskillnaden mellan män och kvinnor med likvärdigt arbete fortfarande ligger på 11,3 procent.

I dag saknas åtgärder och effektiva verktyg för att påskynda en part som inte vill vara behjälplig vid en bodelning. I Äktenskapsbalken framgår visserligen att en bodelning ska ske när ett äktenskap upplöses, men ingenting om när bodelningen ska ske. Det ställs heller inga krav på att man behöver samarbeta vid bodelningen.

Förhalning av bodelning orsakar stora ekonomiska bekymmer och ett stort emotionellt lidande och används inte sällan av den ena parten som ett maktmedel.

Centerkvinnorna vill att den som avsiktligt förhalar en bodelningsprocess ska kunna bötfällas! Dessutom vill vi se kraftfulla reformer för att bodelning ska ske inom ett år efter en separation. Kostnaden för bodelning ska delas lika mellan parterna och den som underlåter att bidra till ett avslut av bodelningsprocessen bör kunna åläggas vite. I ett av världens mest jämställda länder ska varken den egna ekonomin eller regelkrångel behöva stå i vägen för kvinnors egenmakt och frihet!

Ann-Marie Jacobsson

Åsa Edvardsson

Margareta Nilsson

Ann-Marie Wennerberg

Gunilla Karlsson

Eva Classon

Centerkvinnorna Fyrbodal

VAD TYCKER DU? Kommentera här nedan: