Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Det finns ingen anledning till att pastoratet ska köpa och renovera den gamla affären i Brastad, menar Jan-Åke Karlsson.
Det finns ingen anledning till att pastoratet ska köpa och renovera den gamla affären i Brastad, menar Jan-Åke Karlsson.

Kyrkan behöver inget dyrt renoveringsobjekt

Jag ber att få veta beräknade kostnader för att göra Nicanders affär, Brastads Livs, till ett kyrkans hus. Besked önskas om nedanstående delkostnader:

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

• Inköp av fastigheten/fastigheterna

• Totala renoveringskostnaden

• Möbler och vitvaror

• Anläggning och asfaltering av parkeringsplatser

• Arkitektkostnad

• Konsultarvode

• Oförutsedda kostnader

• Övriga kostnader

När förtroendevalda ska ta ställning till förslaget att göra om en sliten affärslokal till en kyrklig samlingsplats måste naturligtvis prislappen tas med i ställningstagandet.

Jag kan inte tänka mig att Lysekils nya pastorats motto är: Kosta vad det kosta vill.

Många pastoratsbor, inte minst församlingsbor i Bro och Brastad, torde vara intresserade av att få veta vad kalaset beräknas att kosta.

För åtskilliga samhällsbor är förslaget att köpa och göra om en gammal affär till ett kyrkans hus för mångmiljonbelopp en helgalen idé.

Många invånare i Lysekils kommun tillhör inte Svenska kyrkan. Ett stort antal utträder varje år ur Svenska kyrkan. Med tanke på detta måste det tilltänkta fastighetsförvärvet läggas på hyllan. Annars är risken mycket stor att utträdena blir ännu flera.

Den kyrkliga vardagsverksamheten är mycket liten i Bro och Brastads församlingar. Mötesplatsen i Brastad, för de små grupperna, och Bro församlingshem, för minnesstunder och församlingsaftnar, räcker mer än väl. Det behövs inga nya jättelokaler med enorma ytor. Inte heller några dyra tillbyggnader. Inte heller några kostsamma hyreslokaler.

Vill man ha tjänsterum för anställda kan ovanvåningen i Bro församlingshem användas.

Låt Bro och Brastads församlingar behålla var sin fastighet, församlingshemmet respektive Mötesplatsen! Det är ändamålsenliga lokaler till den absolut lägsta kostnaden.

Jan-Åke Karlsson

Präst i Brastad