Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Kyrkan har en viktig funktion för samtal

Alla är vi ju experter på vår egen livsåskådning och förhoppningsvis är många nyfikna på andras.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till biskop Susanne Rappmann

LÄS MER: Svenska kyrkan anser inte att människan är separerad från naturen

Tack Susanne Rappmann för att du tar dig tid att kommentera min replik av den 3 oktober i en västsvensk lokaltidning. Din beskrivning av kyrkans verksamhet i storstaden Göteborg ger onekligen en mångsidig bild. Här, från min lilla hemstad Uddevalla, kan jag komplettera med en orgelfestvecka som äger rum i vår kyrka den 13 – 20 oktober varje dag med ett tiotal fristående musikinslag av körer, solister och orgel, allt med fritt inträde. Onekligen en imponerande kulturell satsning. Inte minst på mindre orter står kyrkan ofta för en stor del av det musikaliska kulturutbudet.

LÄS MER: Uppgivenhet ska inte få sista ordet i klimatfrågan

Vad samtalen om livets existentiella frågor beträffar har kyrkan som du skriver en viktig roll att fylla. De samtal jag avser och efterlyser är dock inte i första hand de mellan någon biskop och några andra experter på en bokmässa eller någon annan estrad, utan samtal vanliga människor emellan, troende eller icketroende, omkring livets existentiella frågor. Alla är vi ju experter på vår egen livsåskådning och förhoppningsvis är många nyfikna på andras. Forum för sådana samtal i någon form är en bristvara i vårt samhälle. Här menar jag att kyrkan med sina resurser skulle kunna ha en viktig uppgift och fylla ett stort behov.

LÄS MER: Vad visste Bibelns författare om klimathotet?

Att Svenska kyrkan som organisation idag skulle se människan som skild från naturen har jag aldrig trott eller hävdat. Det kristet religiösa landskapet är dock minst sagt heterogent både i Sverige och globalt, inte minst i synen på människa/natur och skapelse/upphov. Svenska kyrkans nyskrivna så kallade biskopsbrev, som den kompromiss det är, har dock en del formuleringar som ger anledning till en viss optimism. Frågan är viktig inför den ekologiska katastrof vi står inför. Vad som ligger bakom din formulering att ”skapelsen skall återupprättas” och att ”vi har fått ett särskilt uppdrag att förvalta” vore nog värt ett par samtalskvällar för att bringa klarhet i de tankar som ligger bakom dessa kyrkspråkliga formuleringar. Det jag däremot är helt klar över är att vår nu levande vuxna generation i så fall totalt har misslyckats med detta eventuella förvaltningsuppdrag, och detta måste vi nu gemensamt alla ta vårt ansvar för.

Sture Boström

Uddevalla