Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kyrkan ska vara öppen

Därför borde prästen Jan-Åke Karlsson få en reprimand.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

”Tvinga inte präster att viga samkönade par”, skriver prästen Jan-Åke Karlsson i Bro och Brastad pastorat på västkusten i en debattartikel i Bohusläningen.

Jag har sagt inför Kyrkovalet 17 september 2017 att vi ännu inte har nått målet om en öppen folkkyrka, därför att det finns framför allt präster, men även förtroendevalda som hämtar inspiration från kyrkliga soptunnor. Som ordförande under förra mandatperioden för Göteborgs stift kunde jag notera hur Frimodig Kyrka och Sverigedemokrater attackerade biskop Per Eckerdahl för att han skulle gå i tåget för det årets Pridefestival. Han klargjorde då att Svenska Kyrkan har anledning att öppet visa sitt stöd för alla oavsett hur samhällsbilden ser ut.

Svenska Kyrkan med ett medlemsantal som motsvara nästan 2/3 delar av Sveriges befolkning är till för alla och möter medborgare i landet till olika former av gudstjänster och positiva dialoger. Kyrkporten öppnas när kriser uppstår. Eftersom det i stort finns en kyrka i nästan alla byar blir kyrkan en plats för sinnesro, när nära och kära råkat ut för missöden.

Jan-Åke Karlsson får i yttrandefrihetens land tillåtelse till att uttrycka sina dubiösa åsikter. Han bör dock fundera på om han ska vara präst i Svenska Kyrkan. Det finns andra samfund som öppet deklarerar de ståndpunkter Jan-Åke Karlsson står för och befriar honom från lön i Svenska Kyrkan. Det är lämpligt att Domkapitlet i Göteborgs stift utdelar en reprimand.

Ulf Wallin (S)

fd ordförande i Göteborgs stift