"På ekogårdar produceras så mycket mer totalt sett, inte enbart en funktion (mat) på varje hektar, utan även biologisk mångfald, rent vatten och mer kol och mikroliv i jordarna", uttrycker debattörer.
"På ekogårdar produceras så mycket mer totalt sett, inte enbart en funktion (mat) på varje hektar, utan även biologisk mångfald, rent vatten och mer kol och mikroliv i jordarna", uttrycker debattörer. Bild: Johan Nilsson/TT

Lägre skördar betyder inte mindre mat vid ekologisk odling

Den 22 januari publicerades en ledare av Joakim Broman i Bohusläningen som handlar om en nyligen publicerad studie av ekonomer på Lunds universitet om att ekologisk odling är mindre hållbart.

ANNONS
|

Broman menar även att eko-lantbruket är ”förlegat” och teknikfientligt. Men, varken ekonomer eller ledarskribenter har lika god förståelse för ekologiskt lantbruk som vi ekobönder som dagligen ser resultatet av vårt innovativa arbete.

Problemet är att studien har en felaktig grundförutsättning, nämligen att man utgår från kilo råvara, snarare än vad som produceras och vad som händer med den råvaran.

● Kalorier, näringsämnen och vad vi odlar är viktigare än hur många kilo råvara som odlas. Lägre skördar behöver inte betyda mindre mat!

● Vi slänger 30 procent av maten, hypotetiskt skulle vi kunna minska skördarna med 30 procent. Globala studier visar även att vi producerar gott nog om kalorier och näringsämnen redan idag, problemet är snarare den ojämna fördelningen.

ANNONS

● Ingen skog skövlas för att göra plats åt extensiva, ekologiska kretsloppsjordbruk. Skog skövlas runt om i världen för att odla foder åt intensiva djurindustrier där både djuren och miljön blir lidande. Våra ekologiska gårdar bygger i stället på mer lokala kretslopp där antalet djur anpassas till tillgänglig areal bete och odling.

På ekogårdar produceras så mycket mer totalt sett, inte enbart en funktion (mat) på varje hektar, utan även biologisk mångfald, rent vatten och mer kol och mikroliv i jordarna. På så sätt möjliggör vi ekolantbrukare att vi även i framtiden har friska, jordar som myllrar av liv och mängder med nyttoinsekter som bin och nyckelpigor.

Forskning som utgått från frågan “blir det tillräckligt med mat med endast ekologiskt lantbruk?” visar att ja, det blir tillräckligt med mat om vi även:

● Slänger mindre mat

● Låter djuren framför allt äta gräs och restprodukter

● Odlar en större mångfald av näringstäta grödor i våra växtföljder

Köp därför ekologisk mat med gott samvete och stötta en innovativ och framtidssäker matproduktion som sker utan gifter och i samklang med naturen!

Kristina Jacobsson,

ordförande Ekologiska Lantbrukarna Väst

Märta Jansdotter Aguirre,

vice ordförande Ekologiska Lantbrukarna Riks

ANNONS
ANNONS