Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Karl-Bertil Jonsson är aktuell än i dag, tycker Henrik Scheutz. Bild: SVT / Jon Olav Nesvold
Karl-Bertil Jonsson är aktuell än i dag, tycker Henrik Scheutz. Bild: SVT / Jon Olav Nesvold

Lär av Karl-Bertil och skippa Black Friday-galenskapen

Sedan några år har vi drabbats av Black Friday, men som tycks ha blivit en hel vecka av konsumtionshysteri. Hur rimmar det med att leva hållbart och miljövänligt? Dagen därpå är det Buy Nothing Day – en internationell kampanjdag för att uppmana till minskad konsumtion.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är mindre än en månad till julafton och som vanligt sätter den enorma köphysterin i gång. Varje år slås nya rekord. Jag är definitivt inte delaktig i denna galenskap, har i princip aldrig köpt julklappar, så min konsumtion ökar inte alls i december. Folk köper många prylar som man inte behöver. Bortskämda barn får dyra leksaker, ungdomar kanhända märkeskläder, senaste Iphone och annat man klarar sig utan. Blir man lyckligare av att köpa en massa prylar?

LÄS MER: Så undviker du köpfällor på Black Friday

Jag känner förtvivlan vid tanken på denna vansinniga kommers. Hur många människor och djur som lever i misär skulle inte kunna hjälpas till ett drägligare liv med dessa enorma summor som svenska folket lägger på julklappar? Skänk i stället pengarna till bättre behövande.

Ni ser väl ”Karl-Bertil Jonssons julafton” på tv? Lär av denne osjälviske yngling som tar från de rika och ger åt de fattiga. ”Hade icke Karl-Bertils grymme faders hjärta veknat om han med egna ögon fått bevittna den glädje som hans son spritt ut över samhällets bottenskikt?”

Henrik Scheutz

LÄS MER: Ministern: Ställ in stora shoppingrundan