Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Uddevalla sjukhus sjukhuset Bild: Karl af Geijerstam

Låga löner driver bort sjuksköterskor

Hur fungerar det gamla balanskravet egentligen?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Nu är det dags för nya neddragningar på Uddevalla sjukhus och i förlängningen flytt av välfungerande verksamheter till NÄL. Denna gång med den officiella motiveringen - sjuksköterskebrist!

Sjuksköterskebrist har vi hört talas om länge i NU-sjukvården, vi som arbetat ett antal år. Som tidigare påpekats av undertecknad och andra har antalet tjänster för sjuksköterskor i Västra Götalandsregionen ökat med 0,2 procent under perioden 2012 - 2017. Denna minimala ökning kan givetvis inte lösa någon sjuksköterskebrist. Medan det har skett en jättesatsning på administration med en ökning på 25,2 procent (1 182 personer) under samma period.

NU-vårdens kostnader har på några år ökat med 25 procent men det kan inte bero på sjuksköterskorna eftersom man stängt flera vårdavdelningar på grund av brist på sjuksköterskor! Många sjuksköterskor slutar på sina ordinarie tjänster på grund av för låg lön. På NU-sjukvården är det nu så att om man är sjuksköterska kan man få ett kraftigt lönelyft om man lämnar sin tjänst och står till förfogande för ambulerande verksamhet där man kan placeras var som helst där det är brist. Man får dock inte gå tillbaka till sin gamla tjänst. De som stannar får samma låga lön som tidigare. Detta har bidragit till att dränera vissa verksamheter på sjuksköterskor.

Att flytta avdelning 16 (hematologi) till NÄL löser givetvis inga sjuksköterskeproblem som det antytts skall ske om man inte vidtar särskilda åtgärder med lönen framförallt. Det har inte precis varit någon kö av sjuksköterskor som vill arbeta på NÄL. Om man avser höja lönerna för nyanställda sjusköterskor på NÄL så går det precis lika bra att göra det i Uddevalla.

Vad gör man i Uddevalla för att underlätta för personal att stanna kvar kan man undra? Hur fungerar det gamla balanskravet i NU sjukvården som innebar att antalet anställda skulle vara lika många på NÄL som i Uddevalla?

Är Uddevalla sjukhus fortfarande ett elektivt sjukhus med planerad vård? Hematologi är själva urtypen för elektiv, planerad specialistvård.

Thomas Ericson

F.d. överläkare

Merja Henning.

Christer Hasslebäck

Ann-Charlotte Gustavsson

Uddevallapartiet