Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Det finns tydliga brister i den kommunala demokratin på grund av bristande medborgerligt engagemang, menar Carl-Johan Starck. Bild: Hanna Franzén/TT
Det finns tydliga brister i den kommunala demokratin på grund av bristande medborgerligt engagemang, menar Carl-Johan Starck. Bild: Hanna Franzén/TT

Låt 2021 bli året för den kommunala demokratins återtåg

Vi har alla lärt oss att våra kommuner styrs på ett demokratiskt sätt och att ledning utses av invånarna i allmänna val. I dag kan vi se tydliga brister i den kommunala demokratin på grund av bristande medborgerligt engagemang på kommunal nivå.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I vissa kommuner har det utvecklats små ”påvedömen” och där ”småpåvarna” svävar i sina luftballonger långt ovan vår jord. När frågor om grundvärderingar dyker upp blir det ofta ett febrilt letande i historieböckerna, kunskaper har sedan länge försvunnit ur huvudena.

I dag finns flera ”påveaffärer” där politiska företrädare beter sig omdömeslöst, påverkade av maktruset och kanske den höga höjden i luftballongen. Det är av naturliga skäl svårt för medborgarna att se luftballongerna, men några spår kan vi läsa om i Bohusläningen. Ser vi på hemsidan för någon av kommunerna kan man få reda på mycket: information om strömavbrott, eldningsförbud, vilka öppettider biblioteket har, var förskolorna finns, hur man söker olika typer av bidrag. Att kommunen är en utvecklad serviceorganisation som gärna vill att medborgarna ska veta vad de får ut av sina skattepengar är tydligt.

Mindre uppenbart är att kommunen är en demokratisk organisation vars ledning utses av invånarna i allmänna val. De flesta kommuner har visserligen en flik som heter ”Kommun och politik”. Om man klickar sig fram från den kan man få veta vilka som sitter i kommunfullmäktige, vilka partier som är representerade, protokoll från fullmäktige och olika nämnder. Men ingenting uppmuntrar till debatt, engagemang eller deltagande.

Intrycket är att kommunen är ett slags välfärdsföretag, inte en demokratisk gemenskap där man förväntar sig att kommunens invånare ska delta aktivt.

Den politiska maktens auktoritära infiltrering av kommunernas hemsidor är ytterligare ett symtom på demokratins kris. Vi vet alla om auktoritära ledare som Erdoğan, Trump och Putin, Brasiliens fascistiske president Bolsonaro och så vidare. Tyvärr är det inte ett astronomiskt avstånd för maktens mörka krafter att träda fram.

I dag kan vi se hur etablerade demokratier förfaller då politiken alltmer håller på att tappa sin fysiska förankring, inte bara i människors vardag utan också i dess anknytning till människors lokala miljö.

Prata med vänner!

Det finns ingen utifrån som kan rädda oss från politikens förfall. Det enda som kan rädda oss är vi själva. Gör nu din insats för demokratin. Gå med i något parti som du tror på!

Låt 2021 bli demokratins återtåg i den kommunala demokratin!

Carl-Johan Starck