Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Fiber i längder. Roger Johansson försvarar Uddevalla Energis strategier.

Låt alla företag som vill lägga fiber göra det

Lång väntan på att få fiber i Ljungskile

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I många år har Ljungskiles invånare väntat på fiberanslutning. Samtal har förts med flera aktörer, bland annat kommunens eget bolag Uddevalla Energi som i många år hade uppdraget att utreda möjligheten att bygga ut fiber i Ljungskile. Detta ansåg bolaget dock inte genomförbart på grund av för höga kostnader och att kalkylen därmed inte skulle gå ihop.

När företaget IP Only hösten 2015 äntligen erbjöd fiber till Ljungskile så länge 35 procent av hushållen anslöt sig verkade dock Uddevalla energi inte längre vara särskilt bekymrad över denna svåra kalkyl. Bara månaden efter IP Onlys initiativ erbjöd nämligen Uddevalla Energi plötsligt fiber till alla oavsett hur många som ville ansluta sig till deras nät. De skulle gräva till alla hus om så bara någon enstaka ville ha deras fiber. De passade dessutom på att informera om att de redan hade ansökt om grävtillstånd hos kommunen och såg det som osannolikt att kommunen skulle tillåta fler än en aktör att gräva i gatorna då de skulle börja gräva omedelbart. Flertalet av Ljungskiles invånare verkade dock lita på att kommunen inte skulle låta ett företag diktera villkoren för vem som skulle gräva fiber i deras samhälle. De tycktes vidare inte uppskatta Uddevalla Energis uppenbara ”kuppförsök” av fiberutbyggnad i Ljungskile efter år av negativ inställning. Cirka 400 kunder valde Ip Only och endast 200 Uddevalla energi.

Att kommunen skulle se till invånarnas bästa och till exempel avvakta med grävtillstånd för att tvinga fram en samförläggning när det var två företag som samtidigt erbjöd fiber var dock tydligen för mycket att vänta. Man kunde ju tycka att om deras eget bolag hade avvaktat i många år så kunde kommunen själv avvakta i ytterligare några månader för att säkerställa gemensam grävning. I stället fick Uddevalla Energi grävtillståndet och med det tydligen rätten att styra villkoren för samförläggning av fiber.

Läs också: Fiberproblemen fortsätter - i Ljungskile

Nu två år senare står det klart att kommunens samordnare misslyckats med att samordna mellan företagen och det ser allt mörkare ut för de 400 hushåll som valde IP Only då kommunen nu nekar vidare grävning i Ljungskile med hänvisning till att Uddevalla Energi är klara med sin fiberläggning i Ljungskile.

Att Uddevalla Energi går ut och erbjuder alla fiber på nytt hjälper knappast de 400 som valde IP Only. Många valde aktivt bort Uddevalla Energi på grund av vad som ansågs vara ett mycket tvivelaktigt beteende samt högre pris för samma tjänst. Kanske synnerligen sågs beteendet tvivelaktigt då Uddevalla Energi inte säger sig vara ett vanligt bolag utan ett bolag som skall ta samhällsansvar.

Att IP Only har delansvar i detta är klart och säkerligen har de anledning att rannsaka sitt agerande och värna bättre om sina kunder. De verkar dock fortfarande villiga att hitta en lösning för att kunna leverera fiber till Ljungskile och jag hoppas att även Uddevalla kommun kan vara villig att hitta en lösning så majoriteten av fibersugna Ljungskilebor inte tvingas över till en leverantör de inte önskar.

 

En som väntar på fiber i Ljungskile