Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Skribenten menar att många barn till sjukvårdspersonal hamnar i kläm i sommar om semestrarna kortas ner och flyttas fram. Bild: TT
Skribenten menar att många barn till sjukvårdspersonal hamnar i kläm i sommar om semestrarna kortas ner och flyttas fram. Bild: TT

Låt inte chefernas gissning förstöra barnens sommar

När jag var liten fick jag höra att ”om du tittar för mycket på tv får du fyrkantiga ögon”. Förutsatt att detta även gäller andra skärmar är det detta öde som kommer att drabba mina barn i sommar. Både jag och min partner arbetar nämligen i NU-sjukvården.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Ledningen i NU-sjukvården har nyligen planerat att ingen av de anställda ska tilldelas mer än två veckors sommarsemester. Sent på sommaren blir det också – antingen 20 juli–2 augusti, 3–16 augusti eller 17–30 augusti, troligen fördelat efter lottning.

Problemet för barnen är att sommarlovet börjar 10 juni och slutar 16 augusti. Ganska många av dessa veckor blir de alltså själva. Alla veckor, om föräldrarna har otur i lottningen. (Far- och morföräldrar är ju av kända skäl inte heller någon möjlighet i sammanhanget.)

LÄS MER: Läkarförbundet begär central förhandling

Vad är då anledningen till detta? Jo, cheferna i sjukhusledningen ”räknar med” en väldigt kraftig ökning av coronafall inför sommarmånaderna. Man har en kurva från Kina som man gissar kommer stämma även i Fyrbodal. Så här långt stämmer den sådär. Visst är belastningen på IVA och vissa andra avdelningar påtaglig. Men i många andra delar av NU-sjukvården är förhållandet det omvända. Och den där katastrofala ökningen återstår att bevisa. Tvärtom ser de svenska kurvorna – både nationellt, i Västra Götalandsregionen och i NU-sjukvården – ut att plana ut. Den enorma topp man ”räknar med” i sommar är bara en gissning utan stöd i fakta.

Självklart måste vården fungera även under sommaren. Självklart blir det inte som vanligt. Men att alla anställda i hela NU-sjukvården kommer att gå åt till covid-patienter hela juni och halva juli är inte rimligt.

LÄS MER: Alla fackförbund oeniga med sjukvården

Man behöver inte förstöra barnens sommar redan nu på grund av en gissad kurva. Låt frivilliga – mot bra ersättning – omfördela sin semester. Om det inte räcker, använd det krislägesavtal som faktiskt finns. Slutligen finns möjligheten att beordra in personalen senare om situationen trots allt skulle bli ohållbar.

En av många