Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Möjligheternas räls. Satsa på Lysekilsbanan för miljöns skull.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Låt inte Lysekilsbanan dö i utredningar

"Alla snackar i oändlighet, medan gräset växer över rälsen"

Som en invandrare sedan 1960 har jag sett på det svenska samhället utifrån så att säger, med sina för- och nackdelar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Vad ni är bra. Ni säger så jämnt och ständigt. Skall någonting göras, skall det diskuteras genom noggrant. Först en kommitté som skall prata om möjligheten. Sedan en ny kommitté skall gå genom den första kommitténs betänkligheter. Då är det dags för en utredning för att diskutera om förslaget är genomförbar. Och sedan – ad infinitum – flera kommittéer, som Guds kvarnar maler de ytterst långsamt.

Till slut bestäms det att utföra ännu en utredning för att se om det går över huvudtaget. Kommitté efter kommitté, myndighet efter myndighet, och i bland ända upp till regeringsnivå. Till slut kommer svaret. Ja, vi skall byta glödlampan i utedasset till en LED-lampa. Så är det vad det gäller Lysekilsbanan. Kommunerna i trakten, Trafikverket, hamnen i Lysekil, entreprenörer, alla snackar i oändlighet, medan gräset växer över rälsen.

Visst måste det diskuteras, eftersom det kräver investeringar, men som det går, år efter år, kommer investeringarna att bli dyrare på grund av försummelse. Trafikverket gjorde ett halvhjärtat försök med passagerartrafik, men sade att det gav ingenting. Visst – men gör man inte mycket reklam för något, vad hjälper det. En falsk välvillighet kanske? Det gav ingenting, så banan skall stängas. Lättast så.

Men möjligheterna? Banan finns. Hamnen vid ändstation finns. Plattform på vägen finns. Chans att minska antalet lastbilar till och från Lysekil finns. Tydligen bara viljan saknas. (Och givetvis några kronor.)

Ni pratar om att Sverige vill vara ledande i miljötänkande frågor. Här har ni en chans att fortsätta i detta tänkande. Men alla dessa kommittéer, lägger tydligen krokben för det. Men det är klart att, eftersom myndigheterna vill stänga ned alla små vattenkraft så blir det mindre ström för tågen – allt skall gå till era e-bilar.

Vad man blir förbryllade över hur Sverige fungerar överhuvudtaget i bland. Jag minns bergväggen där blivande E6:an tog slut under några år i Ljungskiletrakten!

Nåja – Heja Sverige!

BritVik