Låt Ljungskile gå i konkurs

Alla sagor har ett slut – även LSK. Skarsjövallens värde är noll, skriver Ulf P Green.

ANNONS
|
Ulf P Green.
Ulf P Green.

Återigen befinner sig Ljungskile SK (LSK) i ett svårt läge beträffande föreningens ekonomi. Och än en gång vänder sig föreningen till Uddevalla kommun för att hitta en lösning.

Föreningens ordförande betonar att det är driften av den egna arenan som är på väg att knäcka klubben och att det måste till en helt annan lösning med kommunen. Flera sådana kreativa lösningar har hittats tidigare, exempelvis då Uddevalla kommun köpte föreningens konstgräsplan för 3,5 miljoner kr eller då kommunen gav ett räntefritt lån på 400000 kr utan amorteringskrav under de två första åren.

Utöver stöd från kommunen har jag hört från vänner som är aktiva i fotbollen, att medlemmar belånat sina hus för att i sin tur låna ut pengar till LSK. Anledningen till detta torde vara att LSK inte får låna mer av banken och eller att de kan få en fördelaktigare ränta på huslån via medlemmarna. Om detta stämmer finns det för vissa personer starka privatekonomiska skäl att inte låta LSK gå i konkurs där sedan kommunen kan köpa anläggningen av konkursförvaltaren.

ANNONS

Självklart ska kommunen stödja idrottsrörelsen och enligt min åsikt framförallt verksamhet för barn- och ungdomar men stödet ska var på lika villkor. Att kommunen skulle ta över en anläggning som Skarsjövallen tillför inte något till kommunens invånare. Om LSK knäcks av arenan innebär det att Uddevalla kommun får ta den knäcken framöver, då anläggningen i sig inte bär sig. Det kan uttryckas som om pengar flyttas från verksamhet till väggar, från satsningar på barn-och ungdomsverksamhet till satsning på elitfotboll.

I en kommun av Uddevallas befolkningsmässiga storlek finns det andra behov att möta innan det ska satsas på två elitanläggningar för fotboll. Att ha två anläggningar innebär också en risk att inte någon av de får tillräckliga resurser för att hålla den standard som krävs.

Låt Rimnersområdet vara Uddevallas sportcentrum och samla kommunens större anläggningar där och låt alla klubbar få nyttja arenorna på samma villkor. När det gäller barn- och ungdomsidrotten ska lokala satsningar inte bara ske i tätorten utan i hela kommun så som i Hogstorp, Lane-Ryr, Bokenäs och Ljungskile.

Uddevalla kommun har tidigare låtit föreningar med osund ekonomi gå i konkurs (Kroppskultur och Uddevalla HC) utan att rädda dem. En konkurs innebär att föreningen får starta om på nytt och anpassa sin ekonomi till den verklighet de verkar i. Politikerna bör även låta LSK gå i konkurs om de ställs inför det hotet och inte konstruera ett behov av en anläggning som inte är lönsam och på det sättet rädda föreningen tills nästa ekonomiska kris uppstår. Anläggningens värde på marknaden torde vara noll eftersom den bara innebär utgifter och inga intäkter och kommunen borde inte betala mer än marknadsvärdet för annars blir det en dold subvention och gynnande av enskild. Om anläggningen har ett marknadsvärde borde den kunna användas som säkerhet för lån hos en bank.

ANNONS

Uddevalla kommuns politiker bör i detta läge vara extra vaksamma då det verkar finnas privata intressen i att en konkurs inte sker. Jag hoppas verkligen att LSK reder upp sin ekonomiska situation på egen hand och att föreningen kan fortsätta bedriva verksamhet. LSK har gjort fantastiska insatser i fotbollen och beskrivs ofta som en fotbollssaga men som alla sagor så har även denna ett slut.

Ulf P Green Uddevalla

Har du synpunkter på insändaren eller vill du tycka till om något annat?Använd vårt insändarformulär eller läs mer om hur man gör här.

ANNONS