Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Populärt resmål. Uddevallas resa till Kanada har blivit omdiskuterad.

Låt oss se resultat från resan till Kanada

Nils Carlsson: Vad är den konkreta nytta för kommunen?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är inte bara utomhus det stormar, det stormar också i efterdyningarna av några Uddevalla-politikers studieresa till Kanada. Med på resan var också ett par tjänstemän.

Syftet med resan var att lära av Kanadas sätt att hantera migrationsfrågor, bland annat hur man snabbt och effektivt får nyanlända i arbete och språkundervisning.

Ett gott syfte kan man tycka. Men vad har egentligen Toronto och Uddevalla gemensamt i denna svåra fråga? Kanada har inga flyktingar som tagit sig i små båtar över ett hav och bankar på asyl-dörren. Grundläggande i Sverige är att nationen, det vill säga regeringen, har det övergripande ansvaret med lagar och ekonomiska resurser, medan en kommuns roll blir en mottagare på regeringens villkor.

Men det är inte i det avseendet kritiken kommit, såväl i lokalpressen som på sociala medier. Kritiken är mer inriktad på att studieresan gick till Kanada och att man på sin fritid gick på NHL-match samt att priset lär har varit cirka 17 000 kronor per person ett. totalt drygt 100 000 kronor.

Förutom att val av studieort verkligen kan diskuteras, störs jag varken av priset för resan eller att deltagarna passade på, att med egna medel, se en NHL-match.

Och för att fortsätta travestera på ishockey: låt politikerna spela färdigt matchen:

• första perioden: syfte och val av resmål, gick väl så där

• andra perioden: rapport och information till kommunledning och allmänheten, "denna period" kunde spelet varit betydligt snabbare och tydligare

• tredje perioden: det är nu matchen avgörs, konkreta nyttan för Uddevalla kommun och de nyanlända med språkutbildning, arbete och bostad

Så även om det finns mycket att önska efter de två första perioderna, låt politikerna spela tredje perioden och matchen klar och i handling visa att resan till Kanada tillförde sådan kunskap att de nyanlända snabbare kommer i arbete och får bostad samt intensivutbildning i svenska. Klarar man detta kan det visa sig att det var väl investerade pengar i Kanada-resan.

Nils Carlsson

Uddevalla