Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Kenneth Eriksson
Bild: Kenneth Eriksson

Låt partierna gå med i Pride-demonstrationen – med banderoll

Socialdemokraterna: Vi vill gå tillsammans – precis som vi gjort tidigare år!

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svenska PRIDE-rörelsen är unik. Till skillnad från till exempel Spanien så är de Svenska Pridefestivalerna samlande för både det festliga och det demokratiska. Vi har varit stolta över att vi enats under detta gemensamma arrangemang. I Spanien är dessa två intressen splittrade på två olika tåg och festivaldagar. Men vi går tillsammans! I en tid då rasism, främlingskap, intolerans visas allt mer öppet anser vi från Socialdemokraterna att det är oerhört viktigt att de partier och föreningar som vilar på demokratisk grund också är med och visar sitt engagemang under PRIDE.

Britta Davidsohn, ordförande för Stockholm Pride och Tasso Stafilidis, ordförande för West Pride uttryckte sin åsikt i en text i Dagens Nyheter (DN 8/18-18) De ansåg att det är viktigt att de politiska partierna visar sitt ställningstagande: Inte bara genom att delta i en Prideparad en gång per år, utan också genom att visa verklig politisk handling. Bland annat uppmanade de att polisens hatbrottsarbete måste stärkas och att hot och hat mot hbtq-personer ska tas på större allvar. För oss går det självklart hand i hand.

Den 9-10 augusti är det Uddevalla PRIDE – Make equality reality. Sedan Uddevalla Pride genomfördes första gången så har politiska partier varit välkomnade. Men i år får inte politiska partier delta på samma sätt som tidigare. Vi ställer oss frågande och undrar varför? I en tid av allt mer polarisering så undanbeds den demokratiska grunden i vårt samhälle att inte delta med paroll och flagga. Vi Socialdemokrater får inte fritt får visa vårt ställningstagande att stå för allas lika värde och mänskliga rättigheter. Detta beslut har dessutom tagits i stöd av Kultur och fritid, Uddevalla kommun.

Vi anser att detta beslut är oförenligt med den värdegrund som Uddevalla står för. Vi vill gå tillsammans – precis som vi gjort tidigare år!

Annelie Högberg (S)

Andre vice ordförande Kultur och Fritid

Uddevalla kommun

Louise Åsenfors (S)

Vice ordförande Demokratiberedningen

Uddevalla kommun