Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Holger Formgren Bild: Lasse Edwartz

Låt sommargästerna vara med och bestämma på Orust

Holger Formgren: De är också medlemmar i kommunen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vad gör ett samhälle på glid? Väntar och ser eller försöker hitta en lösning på problemet? Vad gör Orust? Uppenbarligen ingenting. Högst skatt och sämst service. Så här tänker jag.

Under en längre tid har de styrande i Orust kommun konstaterat att kommunen inte längre kan ge sina invånare den trygghet och service som behövs för att överleva på lång sikt. En allt större del av befolkningen är idag fritidsboende med sin fasta bostad någon annan stans, vilket innebär att skatteintäkterna som idag uppgår till knappt 24 kronor på varje intjänad hundralapp hamnar hos en annan kommun. Varje person med även de minsta tänkbara ekonomiska kunskaperna förstår att detta inte håller i längden.

Alla som bor i Orust kommun borde dra sitt strå till stacken. Att förhållandena är likadana även i de andra kustkommunerna hjälper inte oss på Orust, Flatön, Gullholmen, Lyr eller Käringön. Nu har vi haft regeringsskifte och en ny beslutande församling har just inlett en ny mandatperiod. Då är mitt råd till de nya ledarna att göra något åt saken. Någon måste börja se och ta i det som håller på att ske med vår vackra ö och alla de som bor där nu eller gärna vill bo där i framtiden. Mitt hopp går till de fritidsboende fastighetsägarna. De är också medlemmar i kommunen. De skulle också kunna bidra till utvecklingen!

Mitt förslag riktar sig till kommunfullmäktige!

• Bjud in alla fritidsboende till ett informationsmöte om kommunens ekonomi och behov av nytänkande.

• Bilda arbetsgrupper som får redovisa sina idéer två gånger per år, vår och höst. Låt gärna grupperna få en hemvist i sin egen kommundel för att få fram tävlingsinstinkten och ge belöningar till den eller de grupper som kommer med de bästa förslagen.

• Blanda inte in politikerna i dessa grupper. De har fullt upp med sina ansvar och göromål!

• Deltagandet i grupperna skall vara frivilligt men inte utan ordning och reda. Grupperna utser själva inom sig gruppledare och talesperson.

• Tidsplan och mötestider ska anslås på Orusts hemsida liksom gruppernas resultat och slutsatser.

Gott nytt år önskas Kommunfullmäktige i sitt viktiga arbete för kommunens och alla invånares bästa.

Holger Formgren

Hälleviksstrand