Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Låt staten sköta vigslarna

Det blir en enkel lösning för kyrkan.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Jan-Åke Karlsson 22 maj Tvinga inte präster att viga samkönade par

Pastor Jan-Åke Karlsson i Brastad är bekymrad i måndagens Bohusläning. Homosexuella personer lever ett ”lösaktigt sexualliv.” Deras beteende stämmer inte med vad pastorns gamla lärobok i biologi beskriver. Inte heller stämmer det överens med hans bibel, där lönen för sådant avvikande beteende är döden. Att det står så i skriften är dock inte så konstigt om man tänker på att boken är skriven för ett klanbaserat ökenfolk för nästan tvåtusen år sedan. Dess etiska relevans idag har sina begränsningar.

Människans naturliga sexualdrift i dess olika varianter har alltid varit ett stort problem för kristenheten och även så för den Svenska Kyrkan idag. För kyrkans del finns en enkel lösning på det ofta ältade vigselproblemet. Överlåt den juridiska delen av vigseln till kommun/stat och låt de vigda paren själva välja att förlägga sitt ceremoniel i hemmet, kyrkan, värdshuset eller naturen. Då kan vi dessutom förskona ett antal präster från deras plågsamma samvetskval gentemot sin Gud.

Överallt på gator och torg där pastor Karlsson vistas löper han risken att stöta på människor som älskar någon av samma kön. Det syns heller inte utanpå dem.

Vad människor har för sig i sänghalmen är något som varken angår pastor Karlsson eller hans Gud.

 

Sture Boström

Heterosexuell av manligt kön i Uddevalla