Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
UMEÅ 20190501
Statsminister Stefan Löfven (S) förstamajtalar på Rådhustorget i Umeå. 
Foto: Sune Grabbe / TT / kod 60190 Bild: Sune Grabbe/TT
UMEÅ 20190501 Statsminister Stefan Löfven (S) förstamajtalar på Rådhustorget i Umeå. Foto: Sune Grabbe / TT / kod 60190 Bild: Sune Grabbe/TT

Löfven utmålar sina motståndare som enbart onda

Här handskas han med sanningen precis lika lömskt och vårdslöst som Donald Trump

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi förfasar oss gärna över Donald Trumps överdrifter, lögner och hans krig mot större delen av landets egna medier. Många i vårt land och även i övriga EU oroas över den traditionella demokratins framtid. Hur mycket av fake news och sanningsförakt tål den?

Men - är vi så mycket bättre i vårt land? Politiska fakta, som de flesta väl känner till, ser i korthet ut så här: Sverige har sedan länge svåra strukturella problem inom centrala samhällsområden som vård, skola, omsorg samt lag och ordning. Här fordras stora och kraftfulla insatser för att råda bot på de allvarliga problemen. Klyftan mellan rika och fattiga vidgas hela tiden. Den tidigare relativt framgångsrika fördelningspolitiken har havererat. Samhället tycks ha gått i stå.

Vad lyckades det politiska etablissemanget - de sju till vänster om SD - åstadkomma efter drygt fyra månaders så kallade regeringsförhandlingar hösten 2018? Efter rekord i antalet kafferep hos talmannen och obegripligt tungomålstalande bidde resultatet en ynka tumme. Vi fick en hittills inte skådad form av regeringspakt, kallad januariöverenskommelsen, en originell hybrid närmast att liknas vid en bil, vilken körs med både gas och handbroms på samtidigt. Hur en sådan bilfärd kommer att se ut vet alla som har körkort. Åket går så småningom sönder.

Uttryckt med andra ord: den bedrövliga decemberöverenskommelsen, DÖ, ett lågvattenmärke i svensk inrikespolitik, ersattes av en ny typ av kohandel, avsedd också den att dels mobba ut SD, dels dölja den faktiskt existerande verklighet jag kort beskrev här ovan. SD, med 1,1 miljoner röster, finns inte enligt detta absurda försök att slå röd-grön-ljusblå dunster i ögonen på folk! Tydligen är det meningen, att denna "verklighetsbeskrivning" ska gälla ända fram till 2022. Frågan är, om inte Donald Trump ligger i lä här.

Stefan Löfven rattar visserligen formellt den omtalade bilen, men han gör det noga kontrollerad av två politiska överrockar från vänster respektive höger, vilket kraftigt begränsar hans manöverutrymme. Statsministern vet dock hur man gör. Efter råd från sina spinndoktorer drar han fram ett trick ur rockärmen med anor från antiken. Det innebär, att man utmålar sin motståndare som koncentratet av allt ont. SD demoniseras följaktligen och buntas ihop med allsköns högerpopulism ute i Europa, framför allt i Ungern, Polen och Italien. Som lök på laxen drar sig Löfven inte ens för att i sitt tal första maj försåtligt antyda, att varken M eller KD är demokratiskt pålitliga. Här handskas han med sanningen precis lika lömskt och vårdslöst som Donald Trump. Båda försöker dölja en komplicerad och motsträvig verklighet med cynisk ordmanipulation. Båda låter ändamålet helga medlen. Och ändamålet är makt. Står vår traditionella demokrati pall för detta angrepp? Svaret får vi – om inte förr – vid valet 2022.

Carl-Axel Backman

Stefan Löfven gasar, men har handbromsen på.