"Skagerackbanan kortar tågrestiden Oslo – Göteborg med 2,5 timmar och medför även satsning på norra Bohusbanan och fler stationer", uttrycker debattörer.
"Skagerackbanan kortar tågrestiden Oslo – Göteborg med 2,5 timmar och medför även satsning på norra Bohusbanan och fler stationer", uttrycker debattörer. Bild: Lasse Edwartz

Lönsammare att bygga nytt än att rusta upp gamla banor

Svar på "Bättre att rusta upp de befintliga banorna än att bygga nytt".

ANNONS
|

Stefan Edmans debattartikel är vilseledande. Vid systemskiften som med höghastighetståg (HSR) är nytt normalt bäst. Skagerackbanan kortar tågrestiden Oslo – Göteborg med 2,5 timmar och medför även satsning på norra Bohusbanan och fler stationer. Något som förbättrar jobbpendlingen.

Edman vantolkar även Jan Du Rietz debattartikel 27 december. Hans huvudfråga var hur fler människor ska kunna bosätta sig i kustregionen och han tog upp de viktiga förbindelserna till Göteborg. Om restiderna dit liksom till Oslo kortas förbättras utvecklingen för kustkommunerna och deras näringsliv.

Kollektivtrafiken tar idag en och en halv till tre timmar från kustsamhällena till Göteborg vilket Edman inte tar upp. Skagerackbanan kortar restiden med upp till två timmar. Det ger ovanligt kraftig regionförstoring. Edmans påstående ”Men enkel matematik visar att detta sannolikt inte skulle ge någon tidsvinst” tyder på fel matematik. Det räcker att kolla bilrestider, dagens buss-/tågrestider och framtida restider med HSR-tågen. Ta exempelvis Strömstad – Göteborg:

ANNONS

Bil knappt två timmar, tåg + tåg via Trollhättan och buss + buss runt två timmar och 25 minuter, tåg via hela Bohusbanan cirka tre timmar. Om HSR-station i Skee tåg Strömstad – Skee och HSR-tåg på nya banan cirka en timme. Det betyder cirka 50 minuter kortare restid än med bil och cirka två timmar kortare restid än med dagens tåg, ”…vinna fem minuter här och var…” är det alltså inte frågan om.

Men huvudvinsten är kort restid på en timme mellan miljonregionerna Göteborg och Oslo. 100 miljarder är inte ett skyhögt pris för att knyta ihop dem till en enda arbetsmarknads- och studieregion.

HSR-banans mångmiljonresor, tågtrafikens flerdubblade produktivitet och dynamisk prissättning ”Yield Management” ger billiga tågbiljetter. Några av världens största byggbolag vill också bygga som i övriga världen. Skagerackbanan är alltså inte en orealistisk skrivbordskonstruktion. Edman är däremot orealistisk i sin tro på att krav på regeringarna om upprustning av gamla banorna ska leda till något.

Edman har fel i att banupprustning är billigare än HSR-banan. Nödvändig upprustning beräknas kosta runt 100 miljarder och måste in i framtida norska och svenska transportplaner. Bohusbanans norra del hotas dessutom av nedläggning som staten länge arbetat hårt för. Det är bara kommunernas HSR-projekt som kan rädda banan.

ANNONS

Edmans frågor är lätt besvarade. Så fort finansiering är klar får vi reda på det och den kan ske även utan borgenärer. Kort byggtid klaras med många byggfronter på en gång och betongfabriker i stället för ”cementfabriker”. Men Edman lägger för stor vikt vid angiven byggtid, det är inte avgörande för projektet om det tar något år till.

Edman misstolkar de officiella prognosmodeller som används. Beräkningarna om nya jobb, bostäder och ökande befolkning är inte gjorda för att tolkas som exakta löften. De är till för att olika infraprojekt ska kunna jämföras och för att visa hur samhällsekonomiskt lönsamt ett projekt kan vara.

Göran Sandström

Brastad

Christer Hammarqvist

Brastad

ANNONS