Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Anders C Nilsson (S) i Lysekil Bild: Ulf Blomgren

Lagen gäller även Lysekilskartellen

Man kan inte lägga olagliga förslag i kommunfullmäktige

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag blev inte politiskt aktiv för att lägga energi på lagen. Jag blev aktiv för att förbättra samhället. Däremot tycker jag det är viktigt man följer lagen.

Att under onsdag kväll ha messenger- och sms-kontakt med två olika personer, en som är mer juridiskt kunnig än mig och en jurist. Svenska lagar gäller för svenskar, invandrare och politiker osv. Att Lysekil varit oroligt ett tag men generellt lugnat ner sig beror på att flera aktörer gjort olika insatser. Där kan man rikta tack till polisen, socialförvaltningen, socialnämnden, utbildningsförvaltningen, kommunledning, Lysekilsbostäder, nattvandrare och många fler.

LÄS MER: Alla ledamöter har ett ansvar

Det är många som tillsammans gjort olika stora insatser. Men tillsammans har det gett resultat. Jag är av den åsikten att det är viktigt att jobba med förebyggande verksamhet och det är viktigt att se till att det finns meningsfull fritid. Äntligen öppnar fritidsgården igen, denna vecka. Nyligen öppnade Lysekils kommun och ABF gemensam kulturmötesplats på gamla Skandiaverken med mötesrum, replokaler osv. Lysekil kan utvecklas positivt när kommunen, ideella föreningar, polisen, företag, politiker och enskilda individer jobbar ihop.

LÄS MER: Majoriteten körde över revisorerna i kommunfullmäktige

I onsdags som jag tidigare nämnde slog Lysekilskartellen till. Den består av Lysekilspartiet, Sverigedemokraterna och Moderaterna. Om man på politisk nivå inte vill följa kommunallagen kan man då förvänta sig att kommunens anställda och invånare ska följa lagen? Det är ju ingen hemlighet att Lysekilskartellens ledare efter demokratiskt fattade beslut i kommunfullmäktige kört med flera överklaganden till förvaltningsrätten. Fall som det redan från början varit givet att han skulle förlora men som blivit kostnader och förseningar för Lysekils skattebetalare, till exempel nya äldreboendet i Fiskebäck. Innan dess har beslut i flera omgångar förhalats med återremisser.

LÄS MER: Revisionen förslår att socialnämnden inte får ansvarsfrihet

Att M och SD i Lysekil sitter ihop märker de flesta som går på politiska möten. De lägger gemensam motion, senast i KF förra veckan, men som de av okänd anledning tog bort. Nu i onsdags när kommunfullmäktige hade möte la Lysekilspartiet ett yrkande som bröt mot kommunallagen och hade det gått igenom hade jag sett att det blivit överklagat i förvaltningsrätten. Frågan handlade om att ge socialnämnden ansvarsfrihet eller ej. Revisorerna ansåg att hela nämnden inte skulle få. En majoritet i kommunfullmäktiges presidium ansåg att socialnämnden skulle få ansvarsfrihet på grund av att socialnämnden visat att man har tagit beslut som medfört förbättringar i det ekonomiska läget.

I lagens mening är alla i en nämnd eller styrelse solidariskt ansvariga. Enskilda individer kan också hamna i läge där man inte får ansvarsfrihet men då ska den enskilda individen pekas ut vad den gjort fel. Jag hade accepterat om Lysekilskartellen hade röstat för inte ge hela socialnämnden ansvarsfrihet. Men då hade ju Lysekilspartiets och Sverigedemokraternas företrädare inte heller fått ansvarsfrihet. Då hittar man på ett sätt att komma ur det genom att säga deras företrädare ska få ansvarsfrihet med motivering att de tillhör ett annat parti.

Till företrädarna i Lysekilskartellen uppmanar jag Er att ändra partikulturerna så att vi alla partier följer spelreglerna och lagen så vi tillsammans hitta bra lösningar för Lysekils kommun bästa.

Anders C Nilsson (S)

aktiv kommunpolitiker