Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Matheus Enholm Bild: Riksdagen

Lagen gör inte skillnad på fula och fina skyltar

Bättre med samlad och enhetlig skyltning

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Carina Thorstensson 24 mars

LÄS MER: Nu har Trafikverket och kommunen gått för långt

Jag är enig med Carina om att våra företag i kommunen måste synas från E6:an. Potentiella kunder som trafikerar E6:an måste vi kunna påverka för att de ska stanna till hos oss och våra företagare.

Den översyn som sker av skyltar nu är inget nytt, tidigare byggnadsnämnden under förra mandatperioden beslutade att vi skulle se över fallfärdiga fastigheter och olovlig skyltning. Det var då en enig nämnd som beslutade att detta skulle prioriteras. Anledningen var som du säger, att vi hade ett växande problem med lastbilssläp, omkullblåsta balvagnar och allmänt ”fula” skyltar.

LÄS MER: Trafikfarliga skyltar längs E6 ska bort

När man gör den typen av tillsyn så bygger det på lagstiftning, i den lagstiftningen finns inget utrymme för att skilja på en ”ful” eller ”fin” skylt. Det är Länsstyrelsen som ger tillstånd och kommunen har tillsynsansvaret. Skulle vi sitta och göra bedömningar på utseende och blunda för ”fina” men olagliga skyltar, medans vi kontaktar dom som har ”fula” olagliga skyltar?

Du skriver senare ”förgäves försökt att få till en möjlighet till skyltning till sina affärsverksamheter.” då måste jag påpeka att mig veterligen har någon inte ansökt om tillstånd för att få sätta upp skyltar längs vägen enligt väglagen!

Första informationen gick ut i höstas till de fastighetsägare som har skyltar på sin mark längs E6. Ändå har det dröjt fram tills nu när kommunen skickar ut beslut om risk för vite om man inte tar bort det inom fyra veckor. Där har man då gett dispens i väntan på beslut om tillstånd, trotts att man kunde gjort detta i höstas. Även dessa beslut var en enig nämnd med och tog denna mandatperiod. Ditt parti var både då och nu eniga och delaktiga i detta beslut.

Inom kort kommer kommunen att ha en informationssida på hemsidan kring hur och var man söker tillstånd för skyltning samt information om vart man vänder sig om man har frågor. Detta för att underlätta en lagenlig skyltning.

Kommunen är positiv till skyltar på ett kontrollerat vis där det finns någon bakom som har tillstånd och ansvarar för att det underhålls. Men väglagen råder vi inte över.

Självklart är det jättetråkigt att de som ”sköter” sig ska lida för vad andra gör, men så är det alltid, några få straffar många. Tilläggas ska också att många har hört av sig och berömt hur fint vi börjar få det utan lastbilssläp och balvagnar vid våra infarter och att vi agerar mot ödehusen.

Själv hade jag gärna sett någon form av enhetlig samlad skyltning vid våra avfarter.

Det kunde vara organisationen Företagarna i Munkedal som var huvudman för dessa vid våra avfarter.

Matheus Enholm

Samhällsbyggnadsråd i Munkedal