Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Landsbygdens vinster ska stanna på landsbygden

Stäng inte Arbetsförmedlingens kontor - investera i hela Sverige

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Nedläggningen av hälften av Arbetsförmedlingens kontor är bara det senaste exemplet på oförmågan att hålla samman stad och land. Partiet Vändpunkt vill se en helt ny politik där samhället investerar för utveckling i alla delar av Sverige.

Nyligen kom larmet om att Arbetsförmedlingens lägger ner cirka 130 av 242 lokala kontor, där mindre orter på landsbygden drabbas värst. Mer än 4 200 personer ska varslas. Det är ett mycket hårt slag mot orter som under årtionden bevittnad hur samhällsservice försvinner. Nedskärningen bygger på den budget som lades fram av M och KD men också på att S, MP, C och L i sin uppgörelse sagt att arbetsförmedlingen ska ersättas av privata aktörer inom några år.

Vi i Partiet Vändpunkt anser att det är helt orimligt att lägga ner statlig verksamhet runt hela Sverige på detta sätt. Det finns idag ingen ny struktur för att stötta arbetslösa och människor riskerar att komma i kläm. Vi vill gärna reformera arbetsförmedlingen och visst kan det vara skönt att göra vissa ärenden digitalt. Men oavsett vilken organisation för arbetslösa som kommer på plats om några år så vill vi verka för att den finns tillgänglig, nära människor i hela landet.

Sverige är ett av världens rikaste länder, många gånger rikare än 1970 när service fanns överallt i vårt land. Problemet är att pengarna har strömmat från gemensam service till ökad privat konsumtion, från fattiga till rika och från landsbygd till stad. Partiet Vändpunkt säger att det är dags nu att vända på denna utveckling. Vi vill se en ny statlig och kommunal politik för hela Sverige. Här är några av våra förslag:

• Vi vill skapa statliga servicekontor på 1 000 mindre orter i hela landet. Där ska det finnas tillgång till polis, arbetsförmedling, försäkringskassa och andra statliga verksamheter, varför inte kombinerat med biljettbokning och annat. Det är inte rimligt att vi ska göra allt via telefonköer och krångliga internetsidor, vi behöver också personlig service. Det är också möjligt att skapa mobila servicekontor så att vi kan nå ännu fler orter.

• En stor del av det svenska välståndet kommer ur vinster från skog, gruvor, vatten- och vindkraft på landsbygden. Merparten av de bolag som äger dessa naturresurser har huvudkontor i storstäder och betalar statlig skatt - som alltför sällan återinvesteras i glesbygden. Det är dags att en del av vinsterna stannar i de regioner där produktionen sker genom kommunal beskattningsrätt och nationella riktlinjer för lokal återbäring/”bygdepeng”.

• Det faktum att de som startar gruvor i Sverige bara behöver betala 0,5 promille i skatt samt 1,5 promille till markägaren är orimligt. Som lägst tio procent av värdet av mineralerna som tas ut ska återinvesteras lokalt.

• Vändpunkt vill att de skattehöjningar som behövs för att minska koldioxidutsläppen ska återföras som pengar i handen till alla invånare, med en särskild glesbygdsbonus.

Partiet Vändpunkt växer nu runtom i Sverige. På bara några veckor har över 1 000 personer gått med. Vi är redo för EU- valet i maj för att sedan satsa på riksdagen. Vi ser en god service i alla delar av landet som en grundbult i vår politik. I väntan på vårt genombrott hoppas vi regeringen omprövar planerna på att stänga 130 kontor av Arbetsförmedlingen.

Kitty Ehn (PV)

Ylva Lundkvist Fridh (PV)