Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Vad skulle Pontus Wikner ha sagt om LUF:s aktion?

Liberala ungdomsförbundet skämmer ut sig

Bengt Blomberg: Pontus Wikners sexuella läggning förmörkar inte hans anseende

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Alla tänkande medborgare i vårt land upplever nog att inte alla beslut som fattas i demokratisk ordning är de klokaste. Missnöjet kan ta sig mycket skiftande uttryck. Att skriva insändare är ett sätt, att mer eller mindre störa allmän ordning ett annat. Liberala ungdomsförbundet (LUF) Väst praktiserar både och.

LÄS MER: Liberal flaggkupp i Munkedal under Pride

I Bohusläningen 12 juni kunde man läsa att representanter för detta förbund under natten ”klistrade fast ett 50-tal mindre Prideflaggor i papper vid ingången till fullmäktigelokalen i Dingle och vid kommunhuset i Munkedal”. Detta i protest mot att liberalerna i kommunfullmäktige i april röstat för att en S-motion om flaggning under ”West Pride-festivaler” skulle avslås, samt att kommunen ska följa den av regeringen Löfven föreskrivna förordningen om allmänna flaggdagar som gäller från och med första januari i år. De två L-ledamöterna ingick i den stora majoriteten 23 mot 11.

På debattsidan i samma tidningsnummer hade företrädare för LUF ett inlägg där man ondgör sig över att ”Liberalerna i Munkedal inte står längst fram på barrikaderna i kampen för alla personers rätt till sin egen kropp och sexualitet”.

LÄS MER: Liberalerna i Munkedal kan tvingas gå i opposition

Liberalernas gruppledare i Munkedal, Karin Blomstrand, förklarar: ”Den policy som antogs innebär att svenska flaggan, andra nationers flaggor och kommunflaggan får lov att användas, säger hon. Det handlar inte om att vi är mot HBTQ-personer, utan att alla organisationer ska behandlas lika”.

Säkert en bra beskrivning av den allmänna uppfattningen i Munkedal!

Filosofen och den store tänkaren Pontus Wikner växte upp i Munkedal. Hans minne hedras varje midsommar i samband med Wiknerspelen på Kaserna, där bland annat hans barndomshem vårdas av Munkedals Hembygdsförening. Att han var homosexuellt lagd är väl känt, och jag har då aldrig märkt att det har förmörkat hans anseende som bygdens store son. Alla, oavsett sexuell läggning, känner sig säkert lika välkomna till Kaserna när de ser blågula flaggan med korset hissad.

LÄS MER: Luf kräver uteslutning om tiggeriförbud går igenom

LUF Väst skämmer ut sig! Om de faktureras av kommunen för uppstädningen efter flaggklistrandet framgår inte i Bohusläningen. (Men det självklara måste ju inte upplysas om).

Bengt Blomberg

Munkedal