Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Lika lön för lika arbete

Avtalet är tydligt – alla ska få högre lön.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag vill göra ett förtydligande i debatten gällande undersköterskors lika löner för lika arbete. Som det ser ut idag får inte alla med utbildningen undersköterska, det lönepåslag som enligt det nya avtalet ska gälla.

I kollektivavtalet står det: ”I verksamheter där titeln undersköterska saknas avses anställda med likvärdiga arbetsuppgifter och undersköterskeexamen”. Vid Orust kommuns fullmäktigemöte 13 oktober diskuterades detta mer som om det vore en generell löneförhöjning.

Det är inte detta frågan gäller. Det gäller lika lön för lika arbete, av personal med rätt utbildning, som Orust kommun kräver för att kunna få en fast tjänst inom vård-omsorg, respektive stöd-omsorg. Nu är vi uppdelade och ojämlikt behandlade lönemässigt beroende på var vi har vår anställning. Inom vård-omsorg, eller stöd –omsorg. De begreppen går inte att splittra. Alla arbetar med både vård samt stöd och omsorg.

Vi har alla dessutom ett krav på att utbilda oss i läkemedelshantering för att få delegation av sjuksköterska för att kunna hantera läkemedel på ett säkert sätt. Förr var detta en sjuksköterskas arbetsuppgift och ansvar. Vi misstänker att här föreligger en stor okunskap bland politiker och styrande om vad vårt arbete egentligen handlar om!

Kan avtalet bli så mycket tydligare? Jag föreslår att ansvariga politiker kommer ut i samtliga verksamheter på ett studiebesök för att själva se vad det är vi diskuterar.

Marie Sten

Arbetsplatsombud Kommunal

Orust