Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Gullvivan i Fiskebäckskil på Skaftö
Gullvivan i Fiskebäckskil på Skaftö

Locka duktigt folk till äldrevården på Skaftö

Det börjar bli farligt att vara gammal på Skaftö under rådande beslutsfattare.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi läser i Lysekils Posten angående svårigheten att rekrytera behörig personal till Skaftöhemmet Gullvivan: ”Det är ingen skillnad på personalsituationen idag jämfört med i maj”, enligt socialchefen.

Det finns ingen anledning att älta alla dumheter som sagts och gjorts i detta ärende, men, vad hade man tänkt sig? Att behörig personal skulle strömma till av bara farten till en arbetsplats som varit problemtyngd och eftersatt i flera år? Till en arbetsgivare som anställer en säkerhetsstrateg i stället för en informatör, som polisanmäler förtvivlade anhöriga istället för att bemöta på ett vuxet sätt?

Om man menar allvar med att rekrytera behörig personal till Gullvivan, krävs en rejäl omstart med tydlig information om hur man tänker bygga en attraktiv arbetsplats. Samtliga inblandade skall ha vårdtagarnas bästa för ögonen, i linje med donatorn Sven Danielssons (Sven i Fiskebäck) önskan när han gav Lysekils kommun sin mark och sina pengar, så att de gamla skulle få en god äldrevård och de unga en bostad till rimlig kostnad för att kunna stanna kvar på ön. I Svens testamente ingick bland annat den mark som Lysekils kommun sålde till bostadsrättsföreningen Gläntan. Inkomsten från den försäljningen gick rakt in i kommunens kassa utan att tillföra Skaftö någonting av det som Sven åsyftade i sitt testamente.

Visa att ni menar allvar (om ni nu gör det) genom tydlig information och annonsering som når ut brett. Locka till er duktigt folk genom högre lön än på närliggande arbetsplatser för en god start. Arbeta aktivt med personalvård, kontinuerliga utvärderingar, etcetera.

Basic? Visst. Men starta där och bygg uppåt och framåt.

Även hemtjänstens personal på Skaftö drabbas av den negativa attityden från Lysekils Kommun. Det är allvar nu. Det börjar bli farligt att vara gammal på Skaftö under rådande beslutsfattare.

Britt-Louise och Nils Kilbo