Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Domslutet löd: Mark- och miljödomstolen avslår LRF:s överklagan om nöddispens för växtskyddsmedlet Reglone. Bild: Johan Nilsson/TT
Domslutet löd: Mark- och miljödomstolen avslår LRF:s överklagan om nöddispens för växtskyddsmedlet Reglone. Bild: Johan Nilsson/TT

LRF ett hot mot folkhälsan

Ytterst efterlängtat och glädjande att Mark- och miljödomstolen avslog LRF:s överklagan av Kemiinspektionens beslut att inte bevilja dispens för Reglone.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Efter alla år av kamp för ett renare jordbruk och mot LRF:s ständiga dispenskrav för att få använda förbjudna växtgifter är detta ett genombrott.

Domslutet löd: Mark- och miljödomstolen avslår LRF:s överklagan om nöddispens för växtskyddsmedlet Reglone.

Hur kunde LRF redan i början av året veta att jordgubbsodlingen skulle komma i nödläge om man inte kunde använda Reglone? LRF talar till och med om i sin ansökan hur många miljoner kronor det skulle kosta om de inte fick dispens.

Sanningen är nog den att det är LRF-företaget Svenska Lantmän och de stora växtgiftbolagen som skulle komma i ekonomiskt "nödläge" om de inte, utan stora kostnader, kunde bli av med sina stora lager av Reglone.

LRF är avslöjat. Ingen kan längre tro på deras påkostade tv-reklam om hur miljövänliga de är när de vill sprida ett cancerogent, förbjudet växtgift som dödar bin, förgiftar jordar och vattendrag och gör människor sjuka.

Rune Lanestrand

Tidigare redaktör på Småbrukaren