Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Lyft blicken från byträtor och gammalt gnabb

LSK:s situation kantas av många känslor och det handlar inte enbart om pengar. Det skriver Ingemar Falk i ett svar till "Skattebetalare" publicerad den 1 juli.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Detta skriver jag som privatperson, eftersom du vänder dig direkt till mig. Talet om att ”ta 16 miljoner från budgeten” är ett vulgärt påstående för att vilseleda mindre insatta. En investering belastar inte budgeten med mer än avskrivningar och räntor. Budgetpåverkan blir därför ca 2-300 tusen per år, plus driftskostnader minus hyresintäkter.

Sture Svennberg träffade huvudet på spiken när han förra veckan påpekade att ”det finns mycket mer känslor än bara politik i denna fråga”. Det finns en dold agenda bakom den politiska fasaden. Frågan om Skarsjövallen handlar inte om pengar. Det är Oddevolds oro för att inte kunna få spela på Rimnersvallen när man kommer tillbaka till eliten. Jag har stor förståelse för denna oro. Lyckas ett Uddevallalag ta sig till eliten skall kommunen utan tvekan ställa upp med en satsning på Rimnersvallen.

Ditt tal om bidrag till LSK 22 år bakåt i tiden är lika oseriöst som samma påstående av Oddevoldsupportrar på sociala medier. Det är bara en fortsättning på den vilseledande kampanj som bedrivits, och som många Uddevallabor inte genomskådat. Men inte ens jämförelser som visar att Oddevold fått mer bidrag är intressant. Allt stöd som Uddevalla Kommun ger till idrottsföreningar, med mycket få och små undantag, är bidrag till, eller kostnader för, anläggningar. Även när man utrett ”subventioner” till föreningar är det bara ett sätt att på papperet fördela ut de kostnader som kommunen har som uppgift att tillhandahålla. På papperet får Oddevold och Rössö miljonsubventioner varje år, men i verkligheten har de inte kunnat köpa ens en enda fotboll för pengarna.

Ingen av de många personer som lånat ut pant och pengar till LSK eller de 4 banker som hjälpt till att administrera upplägget har krävt någon återbetalning. Man har stort tålamod inför en långsiktigt hållbar lösning. Att privatpersoner behövt ställa upp beror på att banker inte längre får ge lån med en idrottsanläggning som säkerhet. Den vanliga lösningen i övriga Sverige är att kommunen ställer upp med borgen, men det har Uddevalla sagt nej till för Ljungskile.

Det är dags att lyfta blicken från byträtor och gammalt gnabb!

En kommun har skyldighet att tillhandahålla möjligheter för idrott, rörelse och hälsa inom rimligt närområde. Ett annat krav är att det skall vara likställt och rättvist för olika kommundelar.

Skarsjövallen finns med plats för flera lag och föreningar. Kommunen har aktivt medverkat till att den byggts. LSK har hamnat i kläm i det politiska spelet och satsat över sin långsiktiga förmåga. Med efterklokhet ser idag både Kommunstyrelsen och LSK:s styrelse detta som dåliga beslut, men det är dagens verklighet som måste lösas. Mest rättvist och kostnadseffektivt blir det om Kommunen äger och har rådighet över anläggningen.

Nu är det upp till parterna att hitta fram till en rättvis lösning, så att vi slipper en långbänk, som med tennisbanorna och badhuset.

Ingemar Falk