Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bästa lösningen? Är det rätt att renovera Höjdenskolan, undrar debattörerna. Bild: Karl af Geijerstam

Lyft blicken och bygg nytt på Höjden

Centerpartiet: Färgelanda kommun har haft nog av dyra renoveringsprojekt

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

På onsdag väntas kommunen fatta beslut om renoveringen av Höjdenskolan ska genomföras eller inte. Frågan handlar om att höja budgeten från 17 till 32 miljoner kronor. Det är hög tid att backa ett steg tillbaka och fundera över om detta verkligen är den bästa lösningen framåt för skolan i Färgelanda tätort. Det finns flera skäl att bromsa sig något, istället för att pressa igenom detta beslut när faktiskt inte ens tre månader återstår till valdagen.

Centerpartiet har länge efterfrågat alternativa lokallösningar för skolan. Vi har lagt en rad förslag, som att exempelvis utreda om Valboskolan kan användas på ett mer ändamålsenligt sätt än den görs idag eller om en renovering kan vara en lösning. De närmaste årens renoveringsbehov vid Valboskolan skulle kunna kombineras med tillbyggnation, en separat utemiljö för mindre barn med inhägnad gård samt en egen matsal. Möjligheterna är ju oändliga om man kan tänka sig att glänta på locket och se utanför lådan. Under en bygg- och renoveringsperiod behöver moduler kunna köpas in och fylla en funktion som substitut tills en långsiktig lösning kan finnas på plats.

Vi har även efterlyst andra förslag för att få en fingervisning om vad som är en rimlig nivå för investeringen och vad man egentligen får för satsade pengar. Därför har renoveringen av Höjdenskolan starkt ifrågasatts, dels för att prislappen sticker iväg och dels för att det är en sliten byggnad som med åren blivit eftersatt. Att det dessutom råder delade meningar om byggnadens skick bör väcka vissa varningsklockor. Det kanske är så att både förskolebarn och de minsta eleverna skulle kunna inrymmas i helt nybyggda lokaler som kan uppföras till en likvärdig kostnad?

Man behöver inte bege sig långt för att få inspiration och en uppfattning av vad ett nybygge kan kosta. I Bengtsfors har man byggt en ny förskola som beräknas ha plats för 100 barn, i sex avdelningar. Utöver förskola finns i byggnaden ett tillagningskök där maten kommer lagas för flera enheter, en teater med scen, konferensrum, kontor för administrativ personal och personalrum. Budgeten är 37 miljoner kronor, endast fem miljoner mer än vad kalkylen för Höjdenskolans renovering verkar landa på (exklusive förskola och kök). Ett intressant alternativ som inte bör förbises. Färgelanda kommun har haft nog av dyra renoveringsprojekt där beslut fattats utan ordentliga utredningar.

Sandra Hallberg (C)

Fullmäktigekandidat

Tobias Bernhardsson (C)

Oppositionsråd