Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Det finns bara ett alternativ – Skaftö behöver Gullvivan! skriver Lars T Hansson. Bild: Ingvar Spetsmark
Det finns bara ett alternativ – Skaftö behöver Gullvivan! skriver Lars T Hansson. Bild: Ingvar Spetsmark

Lysekils kommun är mer än en tätort – återöppna Gullvivan!

Vad vill vi med äldreomsorgen i Lysekil?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Frågan ställs på sin spets nu när Gullvivans fortsatta öde ska bestämmas. Jag har läst konsultrapporten ”Dimensionering och lokalisering av boendeplatser, Lysekils kommun”, som presenterades i september. Om rapporten kan sägas att konsulterna har en huvudmall, som de sedan fyller i för den kommun som är uppdragsgivare. Det är lite av siffernissarnas uppsats. Det är siffror upp och ned, kurvor av olika utseenden, om befolkningen som blir äldre och äldre, särskilt de som blir 85 plus. Rapporten visar att våra kostnader för särskilda boenden är rimliga, medan de inom hemtjänsten är höga. Detta i jämförelse med liknande kommuner.

Jag saknar ett resonemang kring hur kommunen ser ut och den viktiga lokaliseringsfrågan. Var detta alltför känsligt? Hur många bor i de olika kommundelarna? Var kan eller bör omsorgen lokaliseras och så vidare? I valtider säger alla politiker att hela Sverige ska leva. Jag har sagt och tycker att på Skaftö måste det finnas ett särskilt boende. Detta är en anständighetsfråga mot kommundelen Skaftö.

Utredningen slår fast att vi får en överkapacitet när Fiskebäck öppnar. Det står: ”Rekommendationer: Överväg förutsättningarna att tillfälligt stänga en avdelning och att inte återöppna Gullvivan när överutbudet är av nuvarande storlek.” Har kommunen fått ett beställningsverk?

Det förvånar mig att utredningen inte resonerar kring alternativa lokaliseringar. Man hanterar kommen som en enda tätort. Varför inte lägga platser på Fiskebäck i vila och behålla Gullvivan. Dessutom kan man driva Gullvivan i samverkan med Fiskebäck. Förhandla fram särskilda anställningsvillkor för personalen och skapa en form av växelbemanning mellan de två enheterna. Vad vill vi? Det finns bara ett alternativ – Skaftö behöver Gullvivan!

Lars T Hansson