Män med makt kommer inte att driva förändring

"Det går inte att backa bandet nu"

ANNONS
|

Kraften i #metoo har redan börjat förändra vårt samhälle. Att det sker just här i Sverige är för att vi är redo för den förändringen.

Samtidigt är det märkligt hur många män som förminskar och förtalar #metoo. Det talas om folkdomstol och utrensningar. Om att stort och smått blandas. Ja, det är precis så en värderingsgrundad systemförändring ser ut. Det vittnas om de grövsta övergrepp, där rättssystemet kan gå in och ta ställning, men den stora massan handlar om det som skulle kunna kallas för ”smått” - en tafsande hand eller ett sexistiskt språkbruk. Inget av de senare är straffbart i någon större omfattning. Det stort och smått har gemensamt är att de synliggör den bakomliggande människosyn som samhället bygger på. Och det håller på att förändras i grunden. Just nu.

ANNONS

Ingen tror att de som drar mest nytta av den rådande ordningen, de som tankar sin egen självkänsla ur detta samhällssystem, kommer att välkomna en förändring. De har aldrig skett tidigare i historien. Det är inte männen med makt som kommer att driva den här förändringen.

#metoo har förändrat kvinnors syn på övergrepp och trakasserier för alltid. Det går inte att backa bandet nu. Vi känner en enorm stolthet över kraften i #metoo och över de kvinnor och flickor som nu lägger tillbaka skulden där den hör hemma, nämligen hos förövaren.

Många av vittnesmålen handlar om övergrepp på arbetsplatsen. Där har facken en historisk chans att agera. Övergreppen förekommer överallt, men kanske mest i branscher med dåliga och otrygga anställningsvillkor. Arbetsrätten måste stärkas och de kryphål som finns i tex LAS måste täppas till. Kvinnor måste få en lön som det går att leva på och villkor som gör så att de inte riskerar att hamna i beroendeställning till en chef eller till en partner. Det här arbetet måste nu prioriteras.

Catharina Bråkenhielm (S)

ANNONS

Paula Holmqvist (S)

ANNONS