Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

"Västra Götalandsregionens alla tillgängliga resurser kommer att användas för att klara av vaccineringen. Vi står rustade och redo." Bild: Johan Nilsson/TT

Målet: Alla över 18 år ska vara vaccinerade innan sommaren

Under januari kommer vaccination mot covid-19 av tiotusentals av våra sköraste invånare att påbörjas.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det handlar om våra äldsta på särskilda boenden, den grupp där konsekvenserna av smitta är svårast och personer i riskgrupp med kommunal omsorg i hemmet. Därefter står anhöriga i samma hushåll som de högst prioriterade, samt de som vårdar dessa, det vill säga alla anställda i kommunal och regional vård, på tur. Efter hand kommer grupp för grupp att erbjudas vaccination, baserat på behov. Om allt går som planerat kan alla västragötalänningar över 18 år vara vaccinerade innan sommaren. Och det utan någon extra kostnad för den enskilde, tack vare regeringens beslut om statligt stöd. Att det är avgiftsfritt är viktigt; ingen ska behöva avstå vaccination på grund av att ekonomin inte räcker till.

Med vaccinationerna startar ett avgörande och slutligt steg mot att bekämpa denna förskräckliga pandemi på allvar. Det har varit ett tufft och på alla sätt märkligt år. Vi kan börja ana ljuset i slutet av tunneln, men än är långt kvar till vi kan blåsa faran över.

Just nu är smittspridningen stor, till och med större än i våras. På våra sjukhus kämpar, i skrivande stund, över 400 patienter och tusen och åter tusen vårdanställda med konsekvenserna av smittan. För varje vecka stiger dödstalen. I väntan på vaccinering måste vi alla därför göra vårt yttersta för att bidra till att begränsa smittspridningen, genom att följa de tydliga restriktioner som gäller:

Håll avstånd! Tvätta händerna! Avstå från onödiga sociala kontakter och resor, besök i butiker och andra platser där mycket folk samlas! Stanna hemma om du har minsta symtom och jobba hemifrån om du kan!

Västra Götalandsregionens alla tillgängliga resurser kommer att användas för att klara av vaccineringen. Vi står rustade och redo. Därom råder ingen tvekan. Västra Götalandsregionen har utvecklat ett övergripande vaccinationskansli och en operativ vaccinationsenhet som ska styra prioriteringen av vilka som vaccineras i ett skede där vaccin ännu inte finns till alla. Pengar är inget hinder, tack vare regeringens satsningar. Den enda begränsning vi kan se är tillgången till vaccin och det är en fråga som varken vi i regionen, regeringen eller de nationella myndigheterna ensamma styr över. Sverige har hittills tecknat avtal om så många doser av olika vaccin att det räcker till hela befolkningen, under förutsättning att de aktuella vaccinen blir godkända för användning.

Den här julen har varit olik alla andra jular för de flesta av oss. Det har känts tungt att inte kunna fira med sina gamla föräldrar, med alla sina barn och barnbarn, släktingar och vänner. Men den viktigaste julklappen vi kunde ge var att göra allt vi kan för att förhindra att fler människor blir smittade och sjuka. På det viset kan vi tro på ett gott nytt år 2021.

Johnny Magnusson (M)

regionråd, ordförande i regionstyrelsen

Helén Eliasson (S)

oppositionsregionråd, vice ordförande i regionstyrelsen