Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många far illa efter nedskärningar i assistansen

KD: Personer med omfattande funktionsnedsättning har rätt till ett värdigt liv.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Tänk dig ett liv där varje dag begränsas och ramas in i minuter och sekunder. Att förlora möjligheten att vara delaktig och istället tvingas till isolering. Det är så många människor med omfattande funktionsnedsättning lever idag på grund av nedskärningarna inom assistansen. Det handlar om människor som bara får assistans med kläderna närmast kroppen, men inte jackan när det är minusgrader ute. Man får bara assistans för att torka rumpan men ingen hjälp under resten av toalettbesöket.

Nedskärningarna inom assistansen eskalerade efter S/MP-regeringens regleringsbrev till Försäkringskassan 2016. Då gavs direktivet att bryta utvecklingen av antalet timmas inom assistansersättningen. Det har gått så långt så att andning och sondmatning inte räknats som grundläggande behov.

Efter påtryckning från funktionshinderrörelsen och oss kristdemokrater har regeringen äntligen agerat. Nu kommer andning och sondmatning att räddas, men vägen dit har varit lång och krokig. Flera gånger har regeringen tvingats backa och dra tillbaka hårt kritiserade lagförslag. Under tiden har människor farit illa.

Även om det är ett steg i rätt riktning med andning och sondmatning, så räcker inte det. För oss kristdemokrater är det självklart att samtliga grundläggande behov ska vara assistansgrundande i sin helhet. Allt annat är ovärdigt. Det handlar om mänskliga rättigheter. Personer med omfattande funktionsnedsättning har rätt till ett värdigt liv. Deras värdighet ska inte begränsas av minuter och sekunder.

Pia Steensland (KD)

riksdagsledamot och talesperson för funktionshinderfrågor

Maria Nilsson (KD)

regionpolitiker